Ξανθός: Χωρίς επιβαρύνσεις για τους ασθενείς τα προαπαιτούμενα

Χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις έκλεισαν οι μνημονιακές εκκρεμότητες για την Υγεία, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό. Αντίθετα, τόνισε τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής για το μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση πέτυχε μέτρα σταδιακής οικονομικής ανακούφισής τους.

Ενδεικτικά, έκανε λόγο για μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών κατά 40 εκ. ευρώ όταν παίρνουν γενόσημα φάρμακα, καθώς επίσης για κατάργηση της προπληρωμής από τους πολίτες για την αγορά γυαλιών οράσεως και για υπηρεσίες ειδικής αγωγής των παιδιών τους. Με τον τρόπο αυτόν, σημείωσε, δαπάνες περίπου 130 εκ. ευρώ ετησίως θα αντικατασταθούν με voucher αντίστοιχης αξίας και δεν θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.

Αναφορικά με τους κλειστούς προϋπολογισμούς (εξωνοσοκομειακή-νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, λοιπές παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ), ο κος Ξανθός ανέφερε ότι διατηρείται ο μηχανισμός τους, αλλά ότι  σταδιακά μέχρι το 2022 αυξάνονται τα αριθμητικά τους όρια με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ (ενίσχυση με 92,5 εκ. ευρώ για το 2019).

Όσο για το ΕΣΥ, ο υπουργός επισήμανε ότι ενισχύεται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου με 195 εκ. ευρώ.

Το δημόσιο σύστημα υγείας συνολικά, ενισχύεται σύμφωνα με τον υπουργό με περίπου 450 εκ. ευρώ σε επίπεδο 4ετίας (2019-2022). Το ποσό αυτό αναφέρεται τόσο στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας όσο και στην αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους μέσω του ΕΟΠΥΥ.

“Όχι μόνο λοιπόν δεν υπάρχουν νέα μέτρα οριζόντων περικοπών, αλλά ενισχύονται μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο που εκκρεμούσαν χρόνια στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου” επισήμανε ο κος Ξανθός.

Τα προαπαιτούμενα της δ΄ αξιολόγησης στην Υγεία

Ο υπουργός αναφέρθηκε, παράλληλα, στα βασικά προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης :

  • Βήματα ανάπτυξης του νέου μοντέλου ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, οικογενειακοί γιατροί, εγγραφή πληθυσμού σε οικογενειακούς γιατρούς, σύστημα παραπομπών).
  • Επιπλέον 20 θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Λειτουργία της Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), τρόπος επιλογής ΔΣ, επιχειρησιακό σχέδιο.
  • Μέτρα για την αυξημένη διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων.
  • Ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ για τον εκσυγχρονισμό και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των παροχών υγείας.
  • Επέκταση για 4 χρόνια (μέχρι το 2022) του μηχανισμού των κλειστών προϋπολογισμών και των αυτόματων επιστροφών (claw back) για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις λοιπές παροχές ασθενειας του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ξεκαθάρισε ο κος Ξανθός, τα προαπαιτούμενα αυτά και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι συμβατές με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, στο βαθμό που συμφωνήθηκε με τους «θεσμούς» να υπάρξει ευελιξία και σταδιακή υλοποίηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων όπως στην ΠΦΥ, στη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους (οπτικοί , ειδικοί θεραπευτές), στην προώθηση αποδεκτών στόχων όπως η αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων μέσω οικονομικών κινήτρων για τον πολίτη, καθώς και αναπροσαρμογή των ορίων του 2018 στους κλειστούς προϋπολογισμούς.

“Δίνουμε μάχη με το χρόνο και τις αντοχές της κοινωνίας. Μόνο που από δω και πέρα ο χρόνος είναι σύμμαχος και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας έχει ενισχυθεί” κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*