Οι 10 σημαντικότεροι κίνδυνοι για τους ασφαλιστές

Οι επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young. 

«Λόγω των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών, έχουν προκύψει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την έκθεση του 2008 όσον αφορά τους κινδύνους», δηλώνει ο Peter R. Porrino, Παγκόσμιος Διευθυντής Ασφαλειών (Global Director of Insurance) του Παγκόσμιου Κέντρου Ασφαλειών της Ernst & Young.
 
«Καθώς οι ασφαλιστικές εξακολουθούν να αναζητούν τον τρόπο ώστε να εξέλθουν από την ύφεση, θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην αλλαγή της προσέγγισής τους αναφορικά με τη διαχείριση κινδύνου, την κανονιστική ανάλυση και την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο».

Η έκθεση προσδιορίζει τους 10 σημαντικότερους επιχειρηματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος και είναι οι εξής:
 
1. Η κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών: η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ακόμη και εάν υποχωρήσει ο συστημικός κίνδυνος, οι επιπτώσεις είναι τόσο βαθιές, ώστε είναι πιθανό να διαμορφώσουν τις συνθήκες που θα επικρατούν στον κλάδο για την επόμενη δεκαετία.
 
2. Κίνδυνος μοντέλου: η αδυναμία αναγνώρισης των ελλείψεων των μοντέλων και ο ανεπαρκής καθορισμός της φύσης του κινδύνου, άφησαν ορισμένες εταιρείες απροετοίμαστες.
 
3. Κανονιστική παρέμβαση: οι εταιρείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για σαρωτικές αλλαγές σε ότι αφορά το Solvency ΙΙ, τη σύγκλιση με τις λογιστικές αρχές IFRS (International Financial Reporting Standards – Διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης).
 
4. Διαχείριση του κύκλου για την ανάληψη γενικών ασφαλειών: η εσφαλμένη διαχείριση του κύκλου είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία της αφερεγγυότητας στον κλάδο γενικών ασφαλειών.
 
5. Γεωπολιτικές κρίσεις: ο γενικότερος κίνδυνος των γεωπολιτικών κρίσεων εντείνεται από την οικονομική ύφεση, καθώς η μείωση των εσόδων προκαλεί πολιτικές πιέσεις και η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων απειλεί την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιδράσουν.
 
6. Δημογραφικές μετατοπίσεις στις βασικές αγορές: η εστίαση των καταναλωτών στα καταθετικά προϊόντα αυξάνει την ανάγκη του κλάδου ασφαλειών να διαχειριστεί με στρατηγικό τρόπο τον κεφαλαιακό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στις αγορές μετοχών.
 
7. Αναδυόμενες αγορές: οι αναδυόμενες αγορές, παρότι αποδεικνύεται ότι αποτελούν τομέα επέκτασης για τις μεγάλες διαφοροποιημένες ασφαλιστικές εταιρείες, είναι περισσότερο ευάλωτες στην ταχεία και απρόσμενη επιδείνωση των συνθηκών.
 
8. Δίκτυο διανομής: ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, το πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών της αγοράς και την αυξανόμενη εστίαση στη μείωση των δαπανών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε στρατηγικές πολλαπλών.
 
9. Νομικοί κίνδυνοι: οι απρόσμενες αλλαγές τόσο στις μορφές όσο και στις πηγές αστικής ευθύνης εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες γενικών ασφαλειών.
 
10. Κλιματική αλλαγή και καταστροφικά γεγονότα: τα ακραία γεγονότα θέτουν σημαντικότατους κινδύνους στρατηγικής για τον κλάδο και έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τους ασφαλιστές που πληρώνουν το τίμημα των κλιμακούμενων εξόδων λόγω των αυξανόμενων καταστροφικών ζημιών.
 
Η κα.  Δέσποινα Ξενάκη, Partner της Ernst & Young, σχολιάζει ότι: «Οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς μας δίνουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουμε ότι οι περισσότεροι εκ των προαναφερόμενων κινδύνων αγγίζουν και τον ελληνικό ασφαλιστικό χώρο και θέτουν σε μια νέα βάση το ερώτημα για τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*