Στην Επ.Ε.Ι.Α τα προγράμματα εξυγίανσης 5 ασφαλιστικών εταιρειών

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, είναι το προγραμματισμένο «ραντεβού» των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, που έχουν κληθεί από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να καταθέσουν πρόγραμμα βραχυχρόνιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της κάλυψης των ελλειμμάτων τους στα τεχνικά αποθέματα.
 
Τα προγράμματα χρηματοδότησης θα εξεταστούν στη συνέχεια από το διοικητικό συμβούλιο της Επ.Ε.Ι.Α που συνεδριάζει στις 22 Ιουλίου προκειμένου να εγκρίνει την αξιοπιστία των προγραμμάτων, στα οποία θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι πηγές άντλησης των κεφαλαίων για την κάλυψη της αύξησης. 
Τα απαιτούμενα κεφάλαια, μετά τον υπολογισμό των παρεκκλίσεων του άρθρου 6, υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ περίπου και ένα σημαντικό μέρος αυτών θα προέλθει από την αύξηση στην οποία θα προχωρήσει η εισηγμένη Ασπίς Πρόνοια.
 
Τι γίνεται με την Ασπίς
 
Η διοίκηση της εταιρείας ετοιμάζει το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί για την έγκρισή του, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε παράταση της προθεσμίας που έχει θέσει η Επ.Ε.Ι.Α για την υλοποίηση της αύξησης, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών από την έγκριση του προγράμματος βραχυχρόνιας χρηματοδότησης από το διοικητικό συμβούλιο της εποπτικής αρχής.


Η υποχρέωση του ομίλου δεν εξαντλείται στην εισηγμένη Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, αλλά αφορά και την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, ενώ ζητούμενο αποτελεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών του ομίλου της General Trust, Γενική Ένωση και Γενική Πίστη. 

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου απαιτείται η έγκριση από το 20% της γενικής συνέλευσης των μετόχων και το «μπαλάκι» βρίσκεται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα πρέπει να εγκρίνει τη διαδικασία. Η απόκτηση των δύο εταιρειών του ομίλου της General Union στον όμιλο του Παύλου Ψωμιάδη, δημιουργεί αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που η διοίκηση του ομίλου φιλοδοξεί ότι θα ξεπεράσει, αλλά σε κάθε περίπτωση μένει να αποδειχθεί.

 
Μειώνονται τα προβλήματα
 
Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών, φαίνεται να υπερκέρασε προς το παρόν το πρόβλημα της ενίσχυσης των κεφαλαίων του, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 6 για την αποτίμηση των μετοχικών τίτλων, των ομολόγων και των ακινήτων. 

Πρόκειται για τη δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση που δόθηκε στην ασφαλιστική αγορά μετά τη δυνατότητα που παρείχε η εποπτική αρχή για κάλυψη του 40% του ελλείμματος που είχε διαπιστωθεί, ενώ η δεύτερη δόση του ελλείμματος θα πρέπει να καλυφθεί το 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*