Κ. Ρέγκλινγκ: Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία

Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ενθαρρυντική πρόοδο  για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, με επιστέγασμα την ψήφιση των μέτρων στο κοινοβούλιο εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του συνεδρίου του economist στο Λαγονήσι, χωρίς να παραλείψει όμως ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά τις επόμενες ημέρες έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

“Οι πολιτικές που στηρίζονται σε μεταρρυθμίσεις αποτελούν καταλύτη για  την οικονομική ανάπτυξη. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η προσοχή μας στράφηκε εξαρχής στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα”, σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως «το συμφέρον της Ελλάδας είναι να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη. Αλλά εμείς ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, ο ESM κατέχει πάνω από το 50% του χρέους θα παρακολουθούμε. Έτσι συμβαίνει  με όλες τις άλλες χώρες που δανείζονται από τον ESM. Οπότε πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος. Και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρόσθετη ελάφρυνση, η παρακολούθηση θα είναι λίγο πιο αυστηρή».

Ο ισχυρός ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως «μετά το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και πως η χώρα αποκτά ευρύτερα περιθώρια κινήσεων. Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη βελτίωση της κατάστασης και την πρόσβαση στις αγορές, δεν θα αντιστραφούν. Με αυτό συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση. Θα είμαστε σε ένα συνεχή διάλογο, όχι μόνο ο ESM αλλά και η Κομισιόν».

Αναφερόμενος , στη προστασία απέναντι σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε «πως δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για το ακριβές ύψος. Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες. Αυτές όμως όπως είπε είναι οι πρώτες εκτιμήσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*