Αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Μέσα στο καλοκαίρι και κυρίως στα τέλη Αυγούστου, η Επ.Ε.Ι.Α θα αρχίσει νέο κύκλο ελέγχων που αυτή τη φορά θα έχει να κάνει με τα περιθώρια φερεγγυότητας και τα τεχνικά αποθέματα των εταιρειών με ημερομηνία 30ης Ιουνίου.
 
 Τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών και κυρίως αυτών που απασχολούν τον Επόπτη, τον ανταγωνισμό και τους ασφαλιζόμενους, ανησυχούν καθώς θεωρούν ότι η Επ.Ε.Ι.Α θα διαπιστώσει και νέα ανοίγματα για τα οποία θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια. 
 
Δεν περά απαρατήρητο το γεγονός ότι αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες (από τις εταιρείες χαμηλού κόστους) προχώρησαν σε γενναίες αυξήσεις ασφαλίστρων κατά το α’ εξάμηνο. Όπως εκτιμάται οι αυξήσεις σε μερικές περιπτώσεις φθάνουν ή και ξεπερνούν το 30%.
 
 Οι ανατιμήσεις αυτές αποφασίζονται με σκοπό την κάλυψη των ακάλυπτων αποθεμάτων και περιθωρίων φερεγγυότητας, όπως δηλώνει παράγοντας της αγοράς εάν ο Επόπτης το Φθινόπωρο απαιτήσει και νέα κεφάλαια από τις προβληματικές ασφαλιστικές εταιρείες, θεωρείται βέβαιο ότι ο «χορός» των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του έτους.
 
Να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις αυτές προκαλούνται και από τα αυξημένα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης στον κλάδο αυτοκινήτου.   
 
 Αντιμέτωπη με την ΕΑΕΕ βρίσκεται η Επ.Ε.Ι.Α., μετά την επιστολή του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ, Δούκα Παλαιολόγου, με την οποία ζητήθηκε μεγαλύτερη διαφάνεια σε ότι αφορά τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Στην επιστολή του ο κ. Παλαιολόγος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι οι χειρισμοί του Επόπτη δημιούργησαν μια μεγάλη σκιά στην ασφαλιστική αγορά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην γνωρίζουν ποιες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα φερεγγυότητας.
 
Ο κ. Παλαιολόγος ζήτησε από τον Επόπτη να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εταιρειών που μπήκαν σε οικονομική ανασυγκρότηση, αλλά και με ποιους όρους και προϋποθέσεις εφαρμόζεται το άρθρο 6, το οποίο αφορά των κατά παρέκκλιση του νόμου υπολογισμών των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Όπως σε κάθε ώριμη αγορά, έτσι και στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης τις εξελίξεις θα επηρεάσουν καθοριστικά οι ισχυροί, οι οποίοι, παρά τις όποιες αντιξοότητες, ανασυντάσσουν τα πλάνα τους ώστε να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες του ασφαλιζόμενου κοινού και κυρίως να προσεγγίσουν αποτελεσματικότερα το εν δυνάμει κοινό τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*