Μελάνωμα: Αναθεωρήστε (σχεδόν) όλα όσα γνωρίζετε!

Νέα δεδομένα που έρχονται να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε για τη σχέση του ήλιου και των σπίλων με τον καρκίνο του δέρματος θα παρουσιαστούν στο 5o Διεθνές Συνέδριο Δερματοσκόπησης, που ανοίγει τις εργασίες του αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Δεκαετίες τώρα ο ήλιος είχε αναχθεί στον κύριο ένοχο για την πρόκληση μελανώματος. Νέα μελέτη, όμως, εντόπισε «ελαφρυντικά στοιχεία» στη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, αναγνωρίζοντας πως τελικά ο ήλιος δεν είναι πάντα ο ένοχος για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Όπως εξήγησε ο Δρ Αιμίλιος Λάλλας, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, η συμβολή του ήλιου στη γένεση του μελανώματος δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νόμιζε η ιατρική κοινότητα. «Όχι ότι δεν υπάρχει», έσπευσε να συμπληρώσει ο Δρ Λάλλας, προσθέτοντας πως η προστασία παραμένει απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν ηλιακά εγκαύματα που παραμένουν ισχυρός προδιαθεσικός παράγοντας!

Την ίδια ώρα, ακόμη μια κατηγορία «ενόχων» για την πρόκληση μελανώματος παίρνει «χαρτί απαλλαγής». Ο λόγος για τους σπίλους, γνωστοί και ως «ελιές». Σύμφωνα με το Δρα Λάλλα, μελέτες έδειξαν πως στις περισσότερες περιπτώσεις η εμφάνιση του μελανώματος δεν σχετίζεται με προϋπάρχον σπίλο. Κατ’ επέκταση, η αφαίρεση ελιών, συνήθως, δεν συνιστά αποτελεσματική πρόληψη από τις βλάβες. Αντιθέτως, ο έλεγχος πιθανών βλαβών είναι απαραίτητος. Σε αυτή την κατεύθυνση η προληπτική εξέταση αφορά όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο εκείνους που θέλουν να εξετάσουν τους σπίλους στο σώμα τους ή έχουν βεβαρημένο ιστορικό. Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, αυτό δεν απαιτεί να υποβληθούν όλοι σε  χαρτογράφηση σπίλων, που αποτελεί την ψηφιακή απεικόνιση ενός συνόλου δερματοσκοπήσεων. 

Στη μάχη της διάγνωσης, μάλιστα, οι δερματολόγοι έχουν πλέον νέο στρατηγικό πλεονέκτημα, καθώς πρόσφατες έρευνες προσδιόρισαν νέα κριτήρια αναγνώρισης του μελανώματος «in situ», δηλαδή του πολύ πρώιμου τύπου, ακόμη όταν είναι ιδιαιτέρως επιφανειακό. Τα νέα αυτά κριτήρια δίνουν τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας της βλάβης, πριν ακόμη γίνει απειλητική για τη ζωή του ασθενή.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθεί και η συνεισφορά των νέων τεχνολογιών στη δερματοσκόπηση. Ειδικότερα, το θέμα του ρόλου της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διάγνωση αποτελεί καυτό θέμα συζήτησης στον κλάδο, όπως εξήγησε η Dr Iris Zalaudek, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης. Όλο και περισσότερες εφαρμογές αναλαμβάνουν να «διαγνώσουν» την ύπαρξη δερματικής βλάβης, ανέφερε η Dr Zalaudek , κάποια μάλιστα επιτρέπουν τη διασύνδεση του έξυπνου κινητού με δερματοσκόπιο.

Βέβαια, όπως, διευκρίνισε η ύπαρξη της τεχνολογίας δεν ακυρώνει το ρόλο του γιατρού, ο οποίος θα μπορέσει να δει τη συνολικότερη εικόνα, να αξιολογήσει τη συνολικότερη ποιότητα του δέρματος, να εξηγήσει και να ενημερώσει τον ασθενή πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Όπως εκτίμησε, βέβαια τέτοια συστήματα διάγνωσης, όταν αναπτυχθούν σε αξιόπιστο επίπεδο, θα είναι πολύτιμα για την πρόληψη βλαβών σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*