Στο σκοτάδι βαδίζει η ασφαλιστική αγορά

Η πρώτη οργανωμένη παρέμβαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για την εξυγίανση του κλάδου Αυτοκινήτου ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, και ίσως θα ήταν χρήσιμο να καταλήξουμε σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα.
Αν λοιπόν σε κάτι θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι, αυτή τη φορά ο έλεγχος πήγε σε βάθος και ότι οι διαπιστώσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει στους συνήθεις ύποπτους ήταν μάλλον αποκαλυπτικές, πρώτα για τον Επόπτη και στη συνέχεια για όσους είχαν την τύχη να ενημερωθούν άτυπα για το εποπτικό του έργο.
Η ασφαλιστική αγορά σίγουρα μπήκε σε τάξη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους φακέλους της Επ.Ε.Ι.Α, που πλέον είναι στο σύνολό τους ενημερωμένοι. Θα συμβεί όμως το ίδιο και με τα αποθέματα και τα περιθώρια φερεγγυότητας των εταιρειών στο… κόκκινο;
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, κανείς, πέραν του Επόπτη, δεν θα είναι σε θέση να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι. Ο λόγος είναι απλός. 

Η Επ.Ε.Ι.Α αποφάσισε να αλλάξει την επικοινωνιακή της πολιτική. Εκεί που όλοι γνωρίζαμε για ποιες εταιρείες αποφάσιζε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος ποιων επέβαλε κυρώσεις, ποιος όφειλε τι, πώς και πότε θα το κάλυπτε, ξαφνικά όλα ανατράπηκαν. 

Η Επιτροπή, ενώ έλαβε την περασμένη Πέμπτη τις αποφάσεις της για το τι θα πρέπει να πράξουν 13 εταιρείες με οικονομικά προβλήματα, θεώρησε ότι προκειμένου να μην πληγεί η φήμη τους δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου. Έτσι, αρκέσθηκε σε μια λιτή ανακοίνωση, που επί της ουσίας… ουσία δεν είχε.

Σήμερα λοιπόν ο κλάδος βαδίζει στο σκοτάδι, με τους ασφαλισμένους να μην γνωρίζουν ποιος είναι φερέγγυος και ποιος όχι, που πρέπει να εμπιστευθούν τα χρήματά τους και που όχι και τις ασφαλιστικές χωρίς προβλήματα να μην είναι σε θέση να προστατευθούν έναντι ανταγωνιστών τους που πιθανότατα θα κινηθούν αθέμιτα προκειμένου να συγκεντρώσουν κεφάλαια. 
Μάλιστα, τώρα, τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα. Θα ενημερωθεί η αγορά αν όντος οι εταιρείες αυτές κάλυψαν πλήρως τις υποχρεώσεις τους;
Όμως, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η ευθύνη για την αδιαφάνεια στην ενημέρωση δεν βαραίνει τόσο τον Επόπτη.
Η ευθύνη είναι καθαρά πολιτική και αφορά τον ίδιο τον υπουργό, μια και η Επ.Ε.Ι.Α αναφέρεται απευθείας σε αυτόν. 

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, κατά το παρελθόν διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης. Στις αρμοδιότητές του τότε ήταν και η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς. 

Την περίοδο εκείνη ο κ. Παπαθανασίου συνήθιζε να ανακοινώνει τις αποφασίσεις που ελάμβανε για δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχειών, για την επιβολή προστίμων, όπως και τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών. Συνήθιζε επίσης να στερεί τις άδειες από τους αφερέγγυους.

Σήμερα, που ο έλεγχος αναβαθμίσθηκε, καθότι μετεφέρθηκε στο πρώτο τι τάξη υπουργείο και εκτελείται από νέο φορέα, στελεχωμένο με ειδικό προσωπικό – άρτια καταρτισμένο για ανάλογα ζητήματα, ο υπουργός φαίνεται πως έλαβε την απόφαση ότι η δημοσιοποίηση ανάλογων στοιχείων δεν τον εξυπηρετούσε πολιτικά, καθότι το κλίμα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
 
Και πάλι όμως να συμφωνήσουμε ότι ο υπουργός έχει τα… δίκια του, καθότι… πώς να το κάνουμε… πολιτικός είναι και σκέφτεται την καριέρα του.
Οι μεγάλες δυνάμεις του κλάδου τι κάνουν όμως; Αυτές δεν ήταν που απέκλεισαν από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης όσους υποψιάζονταν ως αφερέγγυους.
Αυτές δεν ήταν που ζητούσαν εδώ και τώρα εξυγίανση, ανακλήσεις αδειών, πλήρη διαφάνεια στους ελέγχους; Τι συνέβη λοιπόν και δεν ακούστηκε το παραμικρό; 

Μήπως η κρίση τους έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό που σκέπτονται να ζητήσουν την προστασία του Επόπτη κάνοντας χρήση ειδικών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα το άρθρο 6, και δεν επιθυμούν να δουν τους τίτλους των εταιρειών τους στις εφημερίδες; Διότι τι να σκεφθούμε για το γεγονός ότι έχασαν τη λαλιά τους;

Τελικά, ηγούνται ή δεν ηγούνται της αγοράς. Έχουν ή δεν έχουν κι αυτές μερίδιο ευθύνης για την κακή εικόνα της; Είναι δύο ερωτήματα τα οποία θέτει το Insurance World προκαλώντας το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Α.Ε.Ε. να απαντήσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*