σφυρί σε νομικά βιβλία

Πρόστιμο ΚΒΣ (εικονικά τιμολόγια) – Προϋπόθεση παραδεκτού αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ

Πρόστιμο ΚΒΣ (εικονικά τιμολόγια)

Προϋπόθεση παραδεκτού αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ – Εξαίρεση

Απαγορευτικά μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Πότε δεν επιβάλλονται

Απορρίπτεται ως αβάσιμη αίτηση αναιρέσεως του Δημοσίου

Εισαγωγή

Με απόφαση του ΔΕΑ ακυρώθηκε τελικά η από 10/12/2004 πράξη του προϊστάμενου της ΔΕΓΔΦΕ, με την οποία επιβλήθηκαν σε βάρος των συνδιαχειριστών λυθείσης και εκκαθαρισθείσης ΟΕ, τα προβλεπόμενα από το άρθρο 14 του ν.2523/1997 απαγορευτικά μέτρα. Κατά της απόφασης αυτής το Δημόσιο άσκησε αναίρεση.

Προϋπόθεση παραδεκτού αίτησης Αναίρεσης – Εξαίρεση

Για να κριθεί παραδεκτή η αίτηση αναιρέσεως, πρέπει για το κρίσιμο για την επίλυση της διαφοράς νομικό ζήτημα να μην υπάρχει νομολογία του ΣτΕ ή άλλου ανώτατου δικαστηρίου, είτε ανέκκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου. Πρέπει, επίσης, το ποσό της διαφοράς που άγεται ενώπιον του ΣτΕ, να μην είναι κατώτερο των 40.000 ευρώ.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις του παραδεκτού δεν αφορούν όμως την αίτηση αναιρέσεως που στρέφεται κατά απόφασης διοικητικού δικαστηρίου το οποίο στήριξε την κρίση του σε προηγούμενη απόφασή του κατά της οποίας ο αναιρεσείων έχει ασκήσει, ομοίως, αίτηση αναιρέσεως.

Πρόστιμο ΚΒΣ (έκδοση εικονικών τιμολογίων). Μέτρα διασφάλισης συμφερόντων Δημοσίου. Πότε δεν επιβάλλονται

Σε περίπτωση που η πράξη επιβολής προστίμου ΚΒΣ – όπως είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται για την παράβαση της έκδοσης εικονικού φορολογικού στοιχείου – ακυρωθεί τελεσιδίκως, λόγω παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση τέτοιας πράξης, δεν επιβάλλονται νομίμως μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου προς είσπραξη των φόρων και προστίμων, βάση του άρθρου 14 του ν. 22523/1997.

Ακύρωση επίμαχης Πράξης

Απορρίπτεται η αίτηση αναίρεσης

Στην προκείμενη περίπτωση που με προηγούμενες αποφάσεις του 2008 του ΔΕΑ ακυρώθηκαν τελεσίδικα οι πράξεις επιβολής προστίμου, στις οποίες στηρίχθηκε η έκδοση της ως άνω από 10/12/2004 πράξη των επίμαχων περιοριστικών μέτρων, νομίμως ακυρώθηκε η πράξη αυτή από την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση του ΔΕΑ. Κατόπιν αυτού το ΣτΕ με την απόφασή του δέχθηκε μεν ως παραδεκτή την αίτηση αναιρέσεως, αλλά την απέρριψε ακολούθως ως αβάσιμη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*