Ευαγγελισμός: Μήνυση για τις συνθήκες νοσηλείας των ψυχικά ασθενών

Στο απροχώρητο έφτασε η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, αφού παρά τις δεκάδες αναφορές, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για τις άθλιες κι επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αποσυμφόρησή της.

Η κλινική φτιάχτηκε με προδιαγραφές φιλοξενίας 20 κρεβατιών εκούσιας νοσηλείας. Αυτό, εξάλλου, ορίζει και ο ισχύον κανονισμός λειτουργίας της. Παρόλα αυτά, επί σειρά ετών νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση 40 ασθενείς. Η πληρότητα, δηλαδή, ξεπερνά σταθερά το 200%! Μάλιστα, περισσότεροι από τους οποίους είναι ακούσιοι (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας).

Το αποτέλεσμα είναι οι πλεονασματικοί να νοσηλεύονται σε ράντζα στο διάδρομο της κλινικής, ακόμη και σε γραφεία γιατρών, με κίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για το προσωπικό. “Η κατάσταση γίνεται κυριολεκτικά εκρηκτική στις εφημερίες όπου ο αριθμός των νοσηλευομένων φτάνει τους 50-53, με ό,τι συνεπάγεται αυτό”επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί κρούσματα επιθέσεων από διεγερτικούς ασθενείς αλλά και αυτοκτονίες.

Διεθνής διασυρμός της χώρας  

Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην Ψυχιατρική κλινική του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, διαπίστωσε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Σε έκθεση που συνέταξε μετά από επίσκεψή της σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η προαναφερόμενη, διαπιστώνει ότι:

  • υπάρχει υπερπληθυσμός,
  • οι ασθενείς παραμένουν στους διαδρόμους,
  • η προσωπική τους φροντίδα γίνεται σε κοινή θέα,
  • δεν υπάρχει η δυνατότητα προαυλισμού.

Το πόρισμα μιλά, ταυτόχρονα, για απαράδεκτα χαμηλή στελέχωση στις δομές ψυχικής υγείας και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός υπηρετούν 22 νοσηλευτές, 7 ψυχίατροι, 7 ψυχολόγοι και 3 εργοθεραπευτές.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων, το προσωπικό αυτό – πέρα από τους αρρώστους της κλινικής – έχει επιπλέον στην ευθύνη του τα περιστατικά του εξωτερικού τακτικού ιατρείου, ενώ ασχολείται και με προσκλήσεις που δέχεται από κλινικές άλλων ειδικοτήτων για ασθενείς που εμφανίζουν ψυχοπαθολογία.

“Δεν αποδεχόμαστε, την ώρα που η νοσηρότητα αυξάνει, οι ψυχικά πάσχοντες συνάνθρωποί μας ν’ αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερες υπάρξεις” τονίζει ο κος Σιώρας. “Επειδή η κατάσταση συνεχίζεται το ίδιο άθλια και επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είναι επιπλέον γνωστή και τη χειρίζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το σωματείο μας αποφάσισε να καταφύγει και στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών” καταλήγει.

Η αναφορά κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*