Εθνική Ασφαλιστική, κτίριο, είσοδος

Πολιτική κόντρα για την Εθνική Ασφαλιστική

Στη βουλή έχει μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα το θέμα που σχετίζεται με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στη Βουλή , κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη δικαιοσύνη ,έκανε εκτενέστατη αναφορά στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και ειδικά για την άδοξη προσπάθεια εξαγοράς της από την Exin.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η Εθνική Ασφαλιστική πωλήθηκε μετά από την τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε μία περίοδο κατά την οποία παρουσίαζε κερδοφορία 80 εκ.ευρώ.

Ως σύμβουλοι στην πώληση επελέγησαν οι εταιρίες Goldman Sacks και Morgan Stanley, στις οποίες έχουν επενδύσεις κάποιοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά αυτό το αφήνω προς το παρόν κατά μέρους. Οι δύο εταιρίες-σύμβουλοι, έλαβαν αμοιβή 10 εκ.ευρώ για το έργο τους.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ανακοινώθηκε στις 29 Ιουνίου 2017: η Εθνική Ασφαλιστική θα πωλούνταν στην εταιρία Exin, των κ.J.Calamos και J.Koudounis.

Ο κ.Calamos είχε αναλάβει και το καζίνο του κ.Trump πριν από μερικά χρόνια και διοργάνωσε το ταξίδι του κ.Τσίπρα στις ΗΠΑ (14-18/10/2018).
Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την εταιρία του προαναγγέλθηκε από τον κ.Καμμένο στις 29 Μαρτίου 2017, ενώ πιεστικές παρεμβάσεις είχαν ασκηθεί από τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο κ.Calamos είχε ήδη επενδύσεις στην Ελλάδα, κατέχοντας μετοχές της AIG. Επί δύο χρόνια, είχε δικούς του ανθρώπους στο Δ.Σ. της Εθνικής (ενώ ταυτόχρονα είχε συμφέροντα σε άλλη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα!), διέθετε εσωτερική πληροφόρηση: σόρταρε την Εθνική Ασφαλιστική διεθνώς; Ο κ.Τσακαλώτος διαβεβαίωνε ξένους επενδυτές ότι είχε «κλείσει» την εξαγορά της. Κέρδιζαν κάποιοι από τις υπεραξίες;

Τον Μάρτιο του 2018, ο κ.Calamos δήλωσε τελικά πως δεν έχει τα λεφτά για να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική. Η Κυβέρνηση γιατί δεν αντέδρασε; Δεν κατέχει – μέσω του ΤΧΣ – το 40% της Εθνικής Τράπεζας; Δεν είχε εκτεθεί, δύο μήνες νωρίτερα, ο κ.Τσακαλώτος, διαβεβαιώνοντας διεθνές φόρουμ επενδυτών πως η Exin έχει τα λεφτά για την εξαγορά;

Γιατί οι όροι ήταν τόσο ευνοϊκοί για τον υποψήφιο αγοραστή; Ενώ παγκοσμίως ο αγοραστής υποχρεούται σε εγγύηση 10% επί του τιμήματος, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όροι της σύμβασης προβλέπουν εγγύηση μόνο 5 εκ.ευρώ, για πώληση ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ. Γιατί το κράτος δεν παρεμβαίνει, αφού κατέχει – μέσω του ΤΧΣ – το 40% της ΕΤΕ; Γιατί κανείς δεν απαντά αν τελικά η χώρα και η Εθνική Ασφαλιστική έχασε από όλη αυτή τη διαδικασία; Πώς να αισθανθεί ασφαλής ένας επενδυτής ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται παρασκηνιακά παιχνίδια και «μπίζνες»;

Αν, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ήσαστε στην αντιπολίτευση, θα είχατε κρεμαστεί από τα κάγκελα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τώρα, σωπαίνετε, και μαζί σας σωπαίνει και η ΝΔ, και όλα τα άλλα κόμματα.

Καταθέτω στη Βουλή όλα τα σχετικά δημοσιεύματα και σας καλώ να ερευνήσετε, αν έγιναν έξωθεν παρεμβάσεις στη διαδικασία αυτή. Γιατί οι σύμβουλοι της πώλησης δεν διαπίστωσαν, επί τόσους μήνες, ότι τα λεφτά δεν υπήρχαν; Ο κ.Τσακαλώτος δεν ερχόταν να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή για έξι ολόκληρους μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*