Αντίθετο στην επιβολή δασμών σε χάλυβα-αλουμίνιο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Με αφορμή την απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης για επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συντάσσεται και συμπορεύεται με τα Αμερικανικά Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια που εκφράζουν την αντίθεση τους στην απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών σε εισαγωγές από την Ε.Ε. αλουμινίου και χάλυβα. Προτρέπουμε την Αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των δασμών και ταυτόχρονα την Ε.Ε. να δει το θέμα με την δέουσα προσοχή και ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στις όποιες ενέργειες αναλάβει. Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία συνεχής και αυξανόμενη εμπορική διαμάχη πάνω στις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις και ειδικά στην απασχόληση, στις επενδύσεις και στην ασφάλεια.

Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. πληροί τα κριτήρια για μία μόνιμη εξαίρεση από δασμούς. Η Ε.Ε. δεν αποτελεί επ’ ουδενί καμία απειλή για την οικονομία και ασφάλεια των Η.Π.Α. και συνεπώς δεν μπορεί να είναι αποδέκτης τέτοιων μέτρων. Τονίζουμε ότι, στα μέτρα αυτά ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου. Ελπίζουμε λοιπόν και προσβλέπουμε ότι και τα δύο μέρη θα εργαστούν για να μειώσουν άμεσα τις εντάσεις όπως και θα συνεργαστούν για να επιλύσουν το κεντρικό θέμα της υπερπαραγωγής και υπερπροσφοράς. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού δράση για να συζητηθούν άδικες και αθέμιτες, ενίοτε, εμπορικές πρακτικές τρίτων χώρων, όπως και για την βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*