Ήρθε η ώρα της πραγματικής χαλάρωσης των capital controls

Έτοιμο για νέες αλλαγές και περαιτέρω χαλάρωση στα capital controls είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται την Παρασκευή και θα έχει ισχύ από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, το όριο για την ανάληψη μετρητών αναμένεται να διπλασιαστεί. Έτσι θα διαμορφωθεί στα 5.000 ευρώ από τα 2.300 ευρώ που είναι σήμερα.

Πρόκειται για τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών ανά φυσικό πρόσωπο και ανά λογαριασμό, ενώ το όριο των 5.000 ευρώ θα αφορά και στα μετρητά που θα μπορεί να βγάζει φυσικό πρόσωπο στο εξωτερικό.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό (π.χ. μια τουριστική επιχείρηση) και τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό που διατηρεί σε ελληνική τράπεζα να μπορούν να κάνουν ανάληψη αυτών στο 100%, χωρίς δηλαδή να υπόκεινται σε περιορισμούς.

Επίσης, σχεδιάζεται η απελευθέρωση από τους περιορισμούς για τα χρήματα που μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό μιας εμπορικής εταιρείας όταν η συναλλαγή γίνεται με κάρτα από τράπεζα του εξωτερικού.

Αναφορικά με την ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.

Σημειώνεται πως το υφιστάμενο όριο των 2.300 ευρώ ισχύει από την 1η Μαρτίου 2018 και  έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2018 η οροφή των αναλήψεων ήταν στα 1.800 ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση του ορίου στις 5.000 ευρώ είναι κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών έχει λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό του κάθε μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει διαπιστωθεί ότι το μέσο όριο ανάληψης μετρητών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτοί που έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, τραβάνε συνήθως το 90% του ορίου.

Πηγή: banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*