Καθησυχαστική η ΠΟΣΚΕ για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Αναληθείς έως ύποπτες για εκφοβισμό των γιατρών χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) τις διαρροές στον Τύπο περί επικείμενης λήξης των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ την 1η Ιουλίου.

Σχετική εκτίμηση είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Εταιρία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), μετά από επαφές που είχε με την Αριστοτέλους για τη βελτίωση των όρων εργασίας των οικογενειακών γιατρών.

“Από τη στιγμή που δεν έχουν ευοδωθεί οι προσδοκίες του Υπουργείου για στελέχωση των ΤoΜΥ (37% μόνο έχουν κάνει αίτηση) και η προκήρυξη για οικογενειακούς ιατρούς είναι άγονη, δεδομένου ότι μόλις 650 ιατροί έχουν κάνει αίτηση για 2.800 θέσεις, είναι κατανοητό πού στοχεύουν αυτές οι δημοσιεύσεις. Οι συμβάσεις των λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων (πλην οικογενειακών) έπονται αυτών” αναφέρει με νόημα ο ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φώτης Πατσουράκος.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι βάσει του ν.4410/16 άρθρο 52 οι συμβάσεις των γιατρών (οικογενειακών και μη) παρατείνονται μετά την 01/07/2016 και έως ότου υπογραφούν οι νέες.

Επισημαίνεται πως η ΠΟΣΚΕ έχει προειδοποιήσει ότι θα απέχει από τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή των νέων συμβάσεων, έχοντας καταγγείλει την υπονόμευσή τους από την πολιτική ηγεσία.

Για τον κο Πατσουράκο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της διαφάνειας των σχετικών διαδικασιών είναι η τήρηση πρακτικών καταγραφής των συνομιλιών στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.

“Η ΠΟΣΚΕ είναι υπέρ του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, αλλά με σεβασμό αμφοτέρων των μελών, με διαφάνεια και όχι με παρελκυστικές και προσχηματικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις” τονίζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*