Γιατί τα Lloyd’s διάλεξαν τις Βρυξέλλες ως ευρωπαϊκή έδρα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται ο σχεδιασμός στα  Lloyd’s του Λονδίνου για την “ενεργοποίηση” της θυγατρικής  στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο του 2019, η οποία σηματοδοτεί τη νέα μετα-Brexit εποχή για την ιστορική ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου.

“Περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος των Lloyd’s Inga Beale, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη διεθνή σύσκεψη National Association of Insurance Commissioners (NAIC) που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείσα από την πρόεδρο του NAIC  Julie McPeak για το πώς εξελίσσονται οι προετοιμασίες ενόψει του Brexit, η κ. Beale είχε την ευκαιρία να εξηγήσει γιατί επέλεξε τις Βρυξέλλες ως έδρα για τις δραστηριότητές της στις χώρες της ΕΕ.

“Υπάρχει υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό στο Βέλγιο”, εξήγησε η επικεφαλής των Lloyd’s. “Οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας έχουν καλή φήμη διεθνώς… Για να προστατέψουμε τη δική μας φήμη, ήταν σημαντικό να πάμε κάπου όπου το κανονιστικό πλαίσιο είναι στιβαρό και δεν υπάρχουν ερωτηματικά για τους ρυθμιστές”.

Τα  Lloyd’s καθώς και άλλες (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες των οποίων η ευρωπαϊκή έδρα ήταν στο Λονδίνο κινήθηκαν γρήγορα για να αποκτήσουν θυγατρική στην ΕΕ πριν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από το μπλοκ, ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαταραχές στην εξυπηρέτηση των πελατών τους. Οπως τόνισε η κ. Beale, ήταν πολυ σημαντικό για τα Lloyd’s να προετοιμάσει την ευρωπαϊκή της βάση νωρίτερα από τους άλλους “παίκτες”.

“Εχουμε 80 ξεχωριστά συνδικάτα που αναλαμβάνουν κινδύνους στην αγορά μας και έπρεπε να κινηθούμε πολύ γρήγορα για να τους παρέχουμε ασφάλεια”, εξήγησε. “Πρέπει να έχουμε σχέδιο. Ολες οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν από το κάθε συνδικάτο να έχουν ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τον κόσμο μετά το Brexit και εμείς καλούμαστε να καταρτίσουμε το σχέδιο αυτό”.

Η κ. Beale είπε επίσης ότι σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της Lloyd’s στην ΕΕ θα μεταφερθεί στο Λονδίνο, ωστόσο πολλά συνδικάτα θα έχουν παρουσία σε χώρες της ΕΕ για να είναι πιο κοντά στους πελάτες τους.

Αλλες ασφαλιστικές επέλεξαν το Λουξεμβούργο για τις ευρωπαϊκές θυγατρικές τους, όπως oι αμερικανικές AIG και FM Global,  η κινεζική HNA και πιο πρόσφατα η ιαπωνική Tokio Marine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*