PowerUp! 2018: Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό ενέργειας, cleantech, καινοτομίας

Η καλύτερη νεοσύστατη επιχείρηση στον τομέα της ενέργειας και του cleantech αναδείχθηκε κατά τον ελληνικό τελικό του διαγωνισμού PowerUp!, που διοργανώθηκε στις 14 Μαΐου στην Αθήνα από την EIT InnoEnergy.

Ο  φετινός διαγωνισμός Powerup! συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό αιτήσεων από Ελλάδα και Κύπρο, από τις οποίες οι 8 έφτασαν στον ελληνικό τελικό. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Recytrust, ενώ 2η η NanoTC και 3η η EFESYS.

«Αποστολή του διαγωνισμού είναι να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην καινοτομία στην ενέργεια και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στις ευρωπαϊκές πόλεις και να αυξήσουν την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Η νικήτρια ομάδα ανταποκρίνεται στην ανάγκη που εντοπίζουμε στην αγορά ενέργειας. Η δυνατότητα παγκόσμιας εφαρμογής της λύσης ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια που έλαβε υπόψη η κριτική επιτροπή», δήλωσε ο Michał Kraszewski, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Στην τέταρτη έκδοση του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώθηκε σε συνεργασία με την KiNNO Consultants Ltd, το HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και Κύπρο, συμμετείχαν 299 νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups) από 24 χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα «έτρεξε» το διήμερο σεμινάριο προετοιμασίας (bootcamp), που έδωσε στους φιναλίστ τη δυνατότητα να δουλέψουν λεπτομέρειες της ιδέας τους και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην παρουσίαση της μαζί με έμπειρους coaches και mentors.

Ο Γιάννης Γεραγωτέλλης, διευθύνων σύμβουλος της KiNNO Consultants ltd και manager του HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και σε Κύπρο, τόνισε: «Όπως είδαμε στον τελικό του ελληνικού σκέλους του PowerUp!, οι ελληνικές startups διαθέτουν καινοτόμες ιδέες ικανές να απαντήσουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας και του cleantech όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και η InnoEnergy μπορεί να τις υποστηρίξει σε αυτή τους την προσπάθεια. Για αυτές τις startups o διαγωνισμός αυτός είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού τους προς την εμπορική επιτυχία».

Στον τελικό που διοργανώθηκε στην Αθήνα, οι κορυφαίες 8 νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ελλάδα παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους στην κριτική επιτροπή. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν όχι μόνο ως προς το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αλλά και ως προς τις δυνατότητες της ομάδας και τις προοπτικές της ιδέας τους. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούνταν από τα ακόλουθα μέλη:

  • Michał Kraszewski (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής), Business Creation Manager της InnoEnergy
  • Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
  • Γιώργος Μούσμουλας, διαχειριστής-εταίρος της Metavallon Venture Capital
  • Διονύσης Σπηλιόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων, mentor σε startups, Μέλος Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ).

Η Agnieszka Wasilewska-Semail (διευθύνουσα Σύμβουλος της RAFAKO – παγκόσμιος συνεργάτης του Διαγωνισμού) υπογραμμίζει αναφορικά με τη σημασία του διαγωνισμού: «Υποστηρίζουμε την αποστολή της InnoEnergy για τη δημιουργία αντίκτυπου όσον αφορά στην καινοτομία τη βιώσιμη ενέργεια, η οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το επιχειρηματικό κίνητρο της RAFAKO, καθώς η δουλειά μας δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό και την κατασκευή εξοπλισμού.

»Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ο διαγωνισμός PowerUp! είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τους στόχους της RAFAKO και ελπίζουμε ότι οι startups που θα αναδείξει θα συμβάλλουν σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον».

Στις 19 Ιουνίου η νικήτρια ομάδα θα αντιμετωπίσει τους νικητές των άλλων περιφερειακών διαγωνισμών στο Žofín Palace στην Πράγα, όπου θα διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα (30.000€ για την πρώτη θέση), όπως επίσης και τη συμμετοχή τους στο Highway®, τον υψηλού κύρους επιταχυντή της InnoEnergy, ο οποίος βοηθά στη μετατροπή νεοσύστατων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης σε επιτυχημένες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*