Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου.

Χαρακτήρισε αδιανόητες τις διαρροές πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον ασφαλιστικό νόμου Κατρούγκαλο, τις οποίες, όπως είπε, δεν μπορεί να ελέγξει

ÁÈÇÍÁ-ÓõíåäñéÜæåé ç ÏëïìÝëåéá ôïõ ÓôÅ ãéá ôéò ôçëåïðôéêÝò Üäåéåò.
(Eurokinissi-ÌÐÏËÁÑÇ ÔÁÔÉÁÍÁ )

Στη σχετική δήλωσή του άσκησε έντονη κριτική για τις διαρροές σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ δήλωσε πως «φοβούμαστε πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων». Επίσης, τόνισε πως «οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν από τα νεότερα μνημόνια».

Ο ίδιος έκανε λόγο για απαράδεκτη παραβίαση των δικαστικών απορρήτων, κάνοντας λόγο για καίριο πλήγμα, που δεν του επιτρέπει να ασκεί τα δικαστικά του καθήκοντα με νηφαλιότητα.

 «Υπάρχουν ακόμα δικαστές» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στην απόφαση μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία αδυνατώ να ελέγξω επέφερε καίριο πλήγμα στο κύρος του ΣτΕ και δεν μου επιτρέπει πλέον να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα. Η σημερινή μου απόφαση έστω κι αν απέχει λίγες μόνο ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου δεν παύει όσο επιβεβλημένη και αν είναι να αποτελεί μια επώδυνη απόφαση για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας».

«Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη καθώς δεν αποχωρώ αμαχητί αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με τη βοήθεια του Θεού τον αγώνα τον καλό. Η σκέψη μου τώρα στρέφεται στους απλούς πολίτες που είναι τα θύματα των μνημονίων. Οι αντοχές τους συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του δημοσιονομικού συμφέροντος. Ηδη από την εποχή του πρώτου μνημονίου ορισμένοι συνάδελφοι μου, μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς να εισακουστούμε για την πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού που σηματοδότησε τη συνακόλουθη υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Τα χρόνια που ακολούθησαν οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεότερα μνημόνια που επέβαλαν και άλλα οικονομικά μέτρα που συνοδεύτηκαν από μειώσεις μισθών και συντάξεων», πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίου.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι η θητεία του προέδρου του ΣτΕ  έληγε σε λίγες μέρες λόγω συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση έγινε δεκτή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*