Κόκκινη “μάσκα” στην υγεία, τεχνολογία, ψηφιακές υποδομές

της Ελενας Ερμείδου

Από λίγες ημέρες, σε μία εβδομάδα, αργότερα σε δύο, και τώρα σε ένα μήνα:

«Σε ένα μήνα να υπολογίζετε ότι θα πάρετε στα χέρια την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας» ήταν η απάντηση υπαλλήλου από το τμήμα Μητρώου του ΙΚΑ προς ασφαλισμένο του Ταμείου που υπέβαλλε σχετική αίτηση. Εγιναν αλλαγές στις υποδομές τεχνολογίας και στην λειτουργία των προγραμμάτων, οι νέες τεχνολογικές υποδομές παρουσιάζουν προβλήματα, με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής να έχει υπερδιπλασιαστεί, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ολα αυτά, αφού ο αιτών είχε προσέλθει στο τομέα για τα βιβλιάρια υγείας και τις βεβαιώσεις από το πρωί, περίμενε στην ουρά να πάρει το χαρτάκι με αριθμό προτεραιότητας, για να φτάσει η σειρά του το μεσημέρι και να πάρει αυτή την απάντηση που τον προειδοποιούσε έμμεσα ότι μάλλον θα ταξιδέψει χωρίς την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Η γραφειοκρατία σε ένα κράτος του οποίου οι μηχανισμοί δουλεύουν με διαφάνεια απουσιάζει ή υπάρχει στο βαθμό που η λειτουργία της διασφαλίζει την αριστεία. Επίσης οι αιτήσεις και δη της Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας της Ε.Ε. θα μπορούσαν να υποβάλλονται ηλεκτρικά από τους αιτούντες.

Πολίτες ενώπιον ανεπάρκειας της κυβερνητικής πολιτικής

Οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκες εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, λεηλατούνται οι περιουσίες τους από την υπέρμετρη φορολογία. Ούτε βασικές υπηρεσίες υγείας δεν έχουν, ούτε υπηρεσίες τεχνολογίας.

Η βελτίωση του συστήματος υγείας, οι μεταρρυθμίσεις, η μετάβαση στην ψηφιακή Ελλάδα και η βελτίωση των υποδομών του δημοσίου είναι μόνο για απαγγελίες αλλά και για να βολεύεται το πελατειακό κράτος.

Στο “κόκκινο” βρίσκεται η ψηφιακή πολιτική στο δημόσιο στην Ελλάδα, η υγεία και η ασφάλιση.

Και, εδώ εμφανίζεται ένα μεγάλο κενό προστασίας για τους πολίτες. Μήπως, λοιπόν οι ασφαλιστικές να σκεφτούν να κάνουν πιο δελεαστικά τα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα; Να τα συνδυάσουν με άλλα πακέτα ασφάλισης, ή να δώσουν δελεαστικές μεμονωμένες καλύψεις για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό;

Και στην τιμολόγηση επίσης, γιατί εδώ που τα λέμε,  αν συγκριθούν με προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης και καλύψεις που προσφέρονται εκτός Ελλάδος, και που μπορεί να αγοράσουν οι πολίτες στην Ελλάδα, αν ψάξουν καλά, κάποια είναι ακριβά.

 

 

 

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*