Ασφαλή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για άτομα με βηματοδότη

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους με βηματοδότη και απινιδωτή.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 4 δημοφιλή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το BMW i3, το Nissan Leaf, το Tesla Model 85S και το e-up της Volkswagen. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicinehttps://tinyurl.com/yashzwrv.

Στις δοκιμές πήραν μέρος 108 άτομα με εμφυτεύσιμες καρδιακές συσκευές – είτε βηματοδότες ή απινιδωτές (ICDs), οι οποίες προέρχονταν από 7 διαφορετικούς κατασκευαστές. Ενενήντα από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν 58 έτη.

Οι εθελοντές κάθισαν στο μπροστινό κάθισμα των αυτοκινήτων και οδήγησαν με προσομοίωση σε εσωτερικό χώρο. Στη συνέχεια οι έλαβαν οδηγίες να «φορτίσουν» τα οχήματα.

«Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητα συμβάντα και δεν εντοπίστηκαν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές κατά την οδήγηση ή φόρτιση των αυτοκινήτων», δήλωσε ο Carsten Lennerz, από το German Heart Centre του Μονάχου. «Η ισχύς του μαγνητικού πεδίου ήταν υψηλότερη δίπλα στο καλώδιο φόρτισης όταν φορτίζονταν το αυτοκίνητο. Αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της φόρτισης, δεν υπήρχαν ενδείξεις παρεμβολής στις καρδιακές συσκευές».

Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί ερευνητές δεν βρήκαν καμία παρέμβαση είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδιάζονται με ηλεκτρομαγνητικές ασπίδες για να προστατεύουν τα συστήματα υπολογιστών επί του οχήματος από δυσλειτουργία λόγω ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*