Αλλάζει το τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων

Αναπροσαρμογές στο πεδίο των ιατρικών ειδικοτήτων προκειμένου να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις, θεσπίζει η Αριστοτέλους.

Μετά από διαβουλεύσεις 2 ετών με τους εμπλεκόμενους, ο Παύλος Πολάκης υπέγραψε τη σχετική Υπουργική Απόφαση, κλείνοντας μια εκκρεμότητα πολλών ετών, καθώς η τελευταία ΥΑ για τις ιατρικές ειδικότητες εκδόθηκε το 1994.

Η νέα ΥΑ προβλέπει τη θεσμοθέτηση τριών (3) νέων ειδικοτήτων: της Ιατρικής Γενετικής (αφορά γιατρούς), της Εργαστηριακής Γενετικής (αφορά βιολόγους) και της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (αφορά οδοντιάτρους), και δύο (2) νέων εξειδικεύσεων: της Επείγουσας Ιατρικής ( θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών) και του Σακχαρώδη Διαβήτη. Παράλληλα, στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας προστέθηκε ο Διαβήτης και ο Μεταβολισμός, η Ακτινοδιαγνωστική μετονομάστηκε σε Ακτινολογία, και στην Ιατρική Βιοπαθολογία προστέθηκε ο όρος «Εργαστηριακή Ιατρική». Επίσης, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική εκτός από ιατρική έγινε και οδοντιατρική ειδικότητα.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο άσκησης, προστέθηκε ένα (1) επιπλέον έτος στις ειδικότητες της Παιδιατρικής, της Δημόσιας Υγείας (εκτός από γιατρούς θα χορηγείται και σε οδοντιάτρους) και της Γενικής Ιατρικής, με στόχο την αναβάθμιση της ειδικότητας και τη δυνατότητα ανταπόκρισης των γενικών γιατρών στις σύγχρονες απαιτήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τέλος, στο 5ο έτος (από τα 7 συνολικά) της Χειρουργικής Θώρακος θα πρέπει ο γιατρός να επιλέξει μεταξύ της καρδιοχειρουργικής και θωρακοχειρουργικής.

«Με τις αλλαγές αυτές πραγματοποιείται ένα πρώτο σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού στο τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, το οποίο θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα της εκπαίδευσης των γιατρών, την προσφορά αξιόπιστης φροντίδας στους ασθενείς ενώ αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της ιατρικής μετανάστευσης» δηλώνει ο αναπληρωτής Υπουργός.

Η ΥΑ με τίτλο «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας» αναμένεται τώρα να πάρει ΦΕΚ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*