omilos iatrikou athinon logo

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Η 1η ρομποτική κυστεοπροστατεκτομή με εκτεταμένη πυελική λεμφαδενεκτομή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η πρώτη ρομποτική κυστεοπροστατεκτομή, με εκτεταμένη πυελική λεμφαδενεκτομή και εκτροπή των ούρων για διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, σε ασθενή 70 ετών.

Ο ασθενής είχε προ 3ετίας υποβληθεί σε υπερηβική προστατεκτομή και εν συνεχεία σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου για καρκίνο του προστάτη, από τον Δρ. Νικόλαο Παρδαλίδη, Διευθυντή Ουρολογικής και Αναίμακτης Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και την ομάδα του.

Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα ρομποτική αφαίρεση της ουροδόχου κύστεως, σε έδαφος προηγούμενης  χειρουργικής επέμβασης και ακτινοβολίας, αν και εργώδης (λόγω συμφύσεων και ίνωσης), στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και ο ασθενής, ύστερα από 3 ημέρες νοσηλείας, εξήλθε του Νοσοκομείου σε άριστη γενική κατάσταση.

Ο Δρ. Παρδαλίδης ανέφερε σχετικά: «Με τη ρομποτική χειρουργική, αν και επρόκειτο για επανεπέμβαση σε ακτινοβολημένη περιοχή, δεν χρειάστηκε να γίνει μετάγγιση αίματος και δεν χορηγήθηκαν αναλγητικά, ενώ η κινητοποίηση και η σίτιση του ασθενούς ήταν άμεση, καθώς και η έξοδός του από το Νοσοκομείο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*