Κανονικές και… μη κανονικές χώρες

Αναδημοσίευση από τo περιοδικό της Interlife Ασφαλιστικής

Είμαστε ήδη στον τρίτο μήνα του 2018 και η κατάσταση στην Οικονομία είναι ακόμη θολή:
Τα χρέη των Ελλήνων έχουν ξεπεράσει το ΑΕΠ της χώρας, οι Επενδύσεις είναι είδος προς εξαφάνιση, η Επιτήρηση μέχρι το 2023 βρίσκεται προ των πυλών. Τι συμβαίνει όμως, στον υπόλοιπο πλανήτη; Δημοσιεύματα στον Τύπο για τα τεκταινόμενα στις “κανονικές” χώρες (Έρευνα, Τεχνολογία, Ανάπτυξη) μας υπενθυμίζουν ότι οι άλλοι λαοί προχωρούν, όταν εμείς …τρώμε τις σάρκες μας.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο “δάσος”, ενώ εμείς βλέπουμε το “δέντρο”; Εδώ και αρκετό καιρό συντελείται μια επανάσταση στην Ενέργεια και στην Καθαρή Τεχνολογία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται να επηρεάσει και τις Ασφαλιστικές Εταιρίες. Οι Επενδύσεις σε Καθαρές Μορφές Ενέργειας θα φθάσουν το 2018 τα 330 δις $, με τις περισσότερες να διοχετεύονται σε Ηλιακή και Αιολική Ενέργεια, αλλά και στην ανάπτυξη Μπαταριών και Ηλεκτρικών ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ οι νέες Επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά θα οδηγήσουν φέτος σε παραγωγή επιπλέον 100 gigawatt, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Το θετικό ανταγωνισμό αναμένεται να ενισχύσει και η είσοδος της Κίνας στα Φωτοβολταϊκά Πάρκα. Αντίστοιχα, στην Αιολική Ενέργεια, τα Πάρκα που θα κατασκευαστούν το 2018 και το 2019 θα παράγουν επιπλέον 127 gigawatt, ενώ στο χορό των επενδύσεων για Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας έχουν μπει εταιρίες γίγαντες, όπως η Apple και η Goldman Sachs, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Ανάλογη ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα έχει φέτος και η Τεχνολογία παραγωγής Μπαταριών, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μπαίνουν δυναμικά στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Πρώτη η Tesla που ολοκληρώνει στη Nevada το μεγαλύτερο εργοστάσιο Mπαταριών στον κόσμο.

Αντίστοιχες επενδύσεις επιταχύνονται και στην Κεντρική Ευρώπη. Όλος αυτός ο διεθνής επενδυτικός οργασμός γύρω από την Καθαρή Ενέργεια μειώνει το κόστος παραγωγής της και δημιουργεί πολλαπλές νέες θέσεις εργασίας στον Κλάδο. Και εμείς τι κάνουμε; Πώς αντιδρά η Ελλάδα με το ιδιαίτερα προικισμένο ανθρώπινο δυναμικό της απέναντι στο διεθνές αυτό παλιρροϊκό κύμα προς την Πράσινη Ανάπτυξη; Τι κάνει η Ελλάδα με το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα των 365 ημερών ηλιοφάνειας και των απεριόριστων προοπτικών Αιολικής Ενέργειας στο Αιγαίο;

Τι κάνει η Ελλάδα που έχει επιλεγεί, (μεταξύ τριών υποψηφίων χωρών) ως έδρα του Γραφείου Έρευνας και Ανάπτυξης για Ηλεκτρικούς Κινητήρες της Tesla (Tesla Greece R&D); Πώς θα αξιοποιήσει αυτή την αναπάντεχη ευκαιρία; Φευ! Η Ελλάδα είναι στον κόσμο της και συνεχίζει να ομφαλοσκοπεί και να σκανδαλολογεί! Έχει όμως φτάσει πια η τελευταία εκείνη ώρα, που πρέπει να κοιτάξουμε γύρω μας, να αφυπνιστούμε.

Να επικεντρώσουμε με κάθε τρόπο στην Ανάπτυξη, να διευκολύνουμε τις Επενδύσεις – ιδιαίτερα αυτές της Πράσινης Ενέργειας αίροντας τα διαχρονικά βαρίδια (Φορολογία, Γραφειοκρατία, capital controls κ.λπ). Και, επιτέλους, να αποτινάξουμε από πάνω μας την κηλίδα της “μη κανονικής” χώρας. Γιατί οι άλλοι τρέχουν κι εμείς έχουμε μείνει πίσω. Πολύ πίσω. Κι ο χρόνος τελειώνει

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*