«Γίγαντας με πήλινα πόδια» η νέα ΠΦΥ. Τι καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές

“Γίγαντας με πήλινα πόδια” αποδεικνύεται το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης έλλειψης προσωπικού καθώς και της υποχρηματοδότησης που μαστίζει το χώρο, με θύματα τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ).

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν οι γιατροί των δομών με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, παρουσία του Υπουργού Υγείας. Ειδικότερα, συζητήθηκε το μέλλον των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο σύστημα ΠΦΥ και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Αριστοτέλους οι γιατροί αυτοί θα απολυθούν, με εξαίρεση όσους προσλήφθηκαν μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Οι τελευταίοι, διευκρινίστηκε πως θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι 31-1-2019. Ωστόσο, αποτελούν μόλις το 30% όλων των επικουρικών.

Την ίδια ώρα, η νέα προκήρυξη για τη στελέχωση των δομών με μόνιμο προσωπικό δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει 450-500 θέσεις. Κύριο προσόν, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, θα αποτελεί η προϋπηρεσία. Το Υπουργείο αποκλείει, πάντως, κατηγορηματικά την προκήρυξη των θέσεων επικουρικών σε μόνιμες με μοριοδότηση, αν και πρόκειται σαφώς για έμπειρο προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι απαντήσεις αυτές, συνεπώς, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν για την έκβαση της μεταρρύθμισης, δεδομένου και του ναυαγίου της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ΤοΜΥ.

Οι γιατροί εξέφρασαν, ακόμη, τις επιφυλάξεις τους για τη συστέγαση ΤοΜΥ και ΚΥ, καθώς και για τη διεύρυνση του ωραρίου έως τις 9 μ.μ., εκτιμώντας ότι θα προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος. Διαμήνυσαν, επίσης, πως αναμένουν την εφαρμογή της απόφασης για αύξηση του χρόνου εξέτασης στα 15 λεπτά, εντός 2μηνου μήνες, χωρίς ψιλά γράμματα και χωρίς ακύρωση των διαλειμμάτων.

Καταπάτηση δικαιωμάτων

Αγκάθι για την επιτυχία της μεταρρύθμισης συνεχίζει, στο μεταξύ, να αποτελεί η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων κι επαγγελματικών κεκτημένων.

Η άρνηση του Υπουργείου Υγείας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τις περικοπές που υφίσταται οι μισθοί των γιατρών ΕΣΥ από το 2012 και μετά, είναι ενδεικτική.

Άλλα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, είναι:

  • οι αυξημένες και παράνομες κρατήσεις πρόνοιας και εισφορών
  • η απειλή της απόλυσης για τους γιατρούς που πρόκειται να επιστρέψουν μετά από δικαστική προσφυγή, εντασσόμενοι στο μεταβατικό στάδιο του Ν.4461/2017
  • η απουσία ενιαίας αντιμετώπισης των απλήρωτων γιατρών από τις ΥΠΕ
  • η μετατροπή γιατρών των ΚΥ σε οικογενειακούς γιατρούς.

“Όπως φαίνεται το Υπουργείο σχεδιάζει και για εμάς, χωρίς εμάς. Σχεδιάζει ένα Σύστημα Υγείας, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να λειτουργήσει, καταπατώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Ένα σύστημα που μακροπρόθεσμα θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη λειτουργία των ΚΥ. Η κατάσταση πλέον κρίνεται σοβαρή” εκτιμά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Την ίδια ώρα, οι νοσηλευτές των ΤοΜΥ καταγγέλλουν με εξώδικο που απέστειλαν στην Αριστοτέλους δυσμενή διάκριση σε βάρος τους, με αφορμή εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 14/3 σχετικά με τις μηνιαίες τακτικές αποδοχές τους.

“Στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται μεταξύ των εφαρμοστεών άρθρων του Ν.4354/2015 το άρθρο 18, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας” παρατηρεί η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) και σημειώνει πως το παρόμοιας λογικής και χαρακτήρα επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, προβλέπεται ότι θα καταβάλλεται κανονικά στους ιατρούς των ΤοΜΥ.