Πιο κοντά το deal Softbank-Swiss Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Softbank και Swiss Re, με αντικείμενο την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου της τάξης του 25% στην ελβετική αντασφαλιστική από τον ιαπωνικό τεχνολογικό όμιλο του Masayoshi Son.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η Softbank φέρεται διατεθειμένη να πληρώσει 100-105 φράγκα ανά μετοχή για μειοψηφικό μερίδιο στη Swiss Re, επίπεδα τιμών που ενσωματώνουν premium 16% στην τιμή της μετοχής της Swiss Re όταν πρωτοακούστηκαν οι φήμες περί πιθανού deal στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται, με τη φημολογούμενη τιμή να αποτιμά την Swiss Re στα 39 δις. δολ. Το μερίδιο που διεκδικεί η Softbank αποτιμάται στα 9,6 δις. δολ.  και συνοδεύεται από θέσεις στο Διοικητικο Συμβούλιο της Swiss Re που θα έδιναν στους Ιάπωνες σημαντική επιρροή στον ελβετικό όμιλο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re Christian Mumenthaler δήλωσε πρόσφατα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δυο ομίλων ήταν προκαταρκτικές, χωρίς καμία εγγύηση για το αποτέλεσμα. «Γι’ αυτό, δεν έχω πολλά να πω», είχε καταλήξει. Είχε περιγράψει όμως το δυνητικό deal ως «συνεργασία, σε συνδυασμό με μια επένδυση μειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «ο ίδιος και το ΔΣ της Swiss Re εξετάζουν προσεκτικά τις στρατηγικές επιπτώσεις».

Ο κ. Mumenthaler είπε επίσης ότι «Δεν θα προχωρήσουμε σε εξαγορές και συγχωνεύσεις χωρίς λόγο, πρέπει να προσθέτουν αξία στην εταιρεία», υπογραμμίζοντας όμως ότι η Softbank είναι ο τύπος του μεγάλου επενδυτή που «ο καθένας θα έβρισκε ελκυστικό».

Παρότι καμία από τις δυο εταιρείες δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, μόνο το γεγονός ότι το deal συζητείται ακόμη δείχνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι, με δεδομένη την πρόσφατη κινητικότητα στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο στον απόηχο της εξαγοράς της Validus από την AIG και της XL Group από την ΑΧΑ, οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η συμφωνία Softbank-Swiss Re είναι αρκετά υψηλές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*