Συνέντευξη της Μ. Πολιτοπούλου στο IW: «Το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα βρίσκεται στην Υγεία και τη Σύνταξη»

Συνέντευξη στον Χρήστο Ν. Κώνστα

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της, ποτέ δεν δίστασε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις.

Πέρασε από πολλές ανώτατες διευθυντικές θέσεις καθώς και θέσεις CEO σε πανίσχυρους οργανισμούς, όπως η EFG Eurobank, η Inchcape Hellas Group και η Crédit Agricole Indosuez Luxembourg.

Σήμερα, η Μαριάννα Πολιτοπούλου, δύο χρόνια μετά τη μετεγγραφή της από τον τραπεζικό κλάδο στον ασφαλιστικό, η επιλογή της αποδείχθηκε καίρια και αποτελεσματική.

Η κα. Πολιτοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΝΝ Hellas, δεν έχει χρόνο για απολογισμούς. Σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του ομίλου…

 

Ο μητρικός όμιλος στην Ολλανδία έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική θυγατρική του, και για αυτό συνεχίζει να επενδύει και να στηρίζει την ελληνική αγορά

 

Ποιες, λοιπόν, θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας στην ΝΝ Hellas μετά από τα πρώτα δύο –δύσκολα– χρόνια στη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου, σε έναν χώρο που καταρχάς δεν γνωρίζατε επαγγελματικά;

Μαριάννα Πολιτοπούλου: Μιλήσατε για τα πρώτα δύο δύσκολα χρόνια. Πραγματικά στην αρχή υπήρχε μία σημαντική πρόκληση: Έπρεπε να πείσουμε τους μετόχους και τη διοικητική ομάδα στη Χάγη ότι η Ελλάδα έχει προοπτικές κι ότι αξίζει να επενδύσουν στον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα γινόταν μέσα από ένα στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού του Οργανισμού μας προς όφελος των ασφαλισμένων, των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Σήμερα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς έχουμε επιτύχει τον αρχικό μας στόχο και έχουμε δει ήδη αποτελέσματα. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε καίριες δομικές αλλαγές και έχει επιτύχει θετικά παραγωγικά και οικονομικά μεγέθη, αποτελώντας την πρώτη πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Ο επόμενος στόχος είναι να καταστεί η ΝΝ Hellas μια πρότυπη εταιρεία σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση πελατών. Πιστεύω ότι έχουμε θέσει ήδη τα θεμέλια και μπορούμε να το επιτύχουμε.

 

 

Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένη;

Μ.Π.: Συνεχίζουμε να ισχυροποιούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, όπως με τον μακροχρόνιο εταίρο μας, την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία ανανεώσαμε τη συνεργασία για δέκα χρόνια, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης για ακόμη πέντε χρόνια. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των ασφαλιστικών μας συμβούλων, ενώ αξιοποιούμε τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Direct ως εναλλακτική μέθοδο πρόσβασης στις υπηρεσίες μας.

Προσπαθούμε διαρκώς να προσφέρουμε στους ασφαλισμένους μας το καλύτερο προϊόν που αντιστοιχεί στις ανάγκες τους. Για αυτόν τον λόγο, το 2017 εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιό μας με καινοτόμα προγράμματα στον κλάδο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. Επιπλέον, συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε προγράμματα που συνδέονται με επενδύσεις, θέλοντας να εξασφαλίσουμε ένα συμπληρωματικό μελλοντικό εισόδημα για τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν δομικές αλλαγές, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν με ταχύτητα αλλά και με μέτρο, ώστε στο τέλος να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη εταιρική κουλτούρα, πάντα βασισμένη στις αξίες μας: «Νοιαζόμαστε, Είμαστε Ξεκάθαροι, Δεσμευόμαστε».

Τέλος, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό World Finance μάς ανέδειξε ως την «Καλύτερη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής στην Ελλάδα», χάρη στην εταιρική μας διακυβέρνηση και τους ανθρώπους μας, που μοιράζονται το όραμα της εταιρείας.

 

Να μιλήσουμε λίγο για τη συμμαχία της ΝΝ με τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς;

Μ.Π.: Προέρχομαι από τον τραπεζικό κλάδο. Γνωρίζω τη δυναμική του και τις δυνατότητες του δικτύου του. Όταν ήρθα λοιπόν στην ΝΝ, ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους ήταν η ανανέωση της συνεργασίας της ΝΝ με την Τράπεζα Πειραιώς, και πάνω σ’ αυτήν «χτίσαμε» το νέο μας επιχειρησιακό πλάνο. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας και ένας αξιόπιστος, σταθερός σύμμαχος της ΝΝ Ηellas. Μαζί έχουμε χαράξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, με συγκεκριμένους ενδιάμεσους στόχους και καινούργια «εργαλεία» για την υλοποίησή τους.

 

Πάμε, τώρα, στον πολύπαθο χώρο της υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν σε οριακές συνθήκες και με ελάχιστες δυνάμεις. Η ιδιωτική περίθαλψη όμως κοστίζει πολύ ακριβά…

Μ.Π.: Δυστυχώς, η εικόνα που περιγράφετε είναι ακριβής. Για τον λόγο αυτό, ο κλάδος της υγείας αποτελεί για την ΝΝ Hellas αιχμή του δόρατος για τα επόμενα χρόνια. Καλύπτουμε μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας, και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε με χιλιάδες νέους ανθρώπους. Όλοι οι πολίτες της χώρας μας πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Για να γίνει αυτό πρέπει να βελτιώνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με τους παρόχους υγείας, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών με σωστό, δίκαιο και διαφανή τρόπο. Παράλληλα, οφείλουμε να εκσυγχρονίζουμε τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας μας, να προχωρούμε σε εκδημοκρατισμό των παροχών και να καλύπτουμε τα κενά των αναγκών. Αυτό ακριβώς κάναμε στην NN Hellas την προηγούμενη χρονιά.

 

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε καίριες δομικές αλλαγές και έχει επιτύχει θετικά παραγωγικά και οικονομικά μεγέθη, αποτελώντας την πρώτη πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα

 

 

Μήπως υπερβάλλετε; Πώς μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να καλύψει ένα τεράστιο κενό στην Ασφάλιση και την Υγεία που υπάρχει στην κοινωνία;

Μ.Π.: Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να συμβάλει σημαντικά. Για παράδειγμα, εμείς, στην NN Hellas, δημιουργήσαμε δύο προϊόντα, το NN Hospital for All και το NN Care for All, τα οποία παρέχουν πλέον πρόσβαση στην ασφάλιση σε ανθρώπους που δεν την είχαν στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, το NN Hospital for All προσφέρει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης νοσοκομειακής κάλυψης σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία ή ιατρικό ιστορικό. Το NN Care for All είναι ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κατάστασης υγείας, χωρίς ιατρικό έλεγχο.

Επιπρόσθετα, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον στόχο μας να προσεγγίσουμε όλες τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, προσφέραμε δωρεάν 1.000 συμβόλαια υγείας NN Care for All στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Μάνδρας.

 

Πάντως, δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο μου τα περιγράφετε… Είδατε τι έγινε με το «σήριαλ» για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Προφανώς, οι επενδυτές βλέπουν τις δυσκολίες της αγοράς και λειτουργούν με σκεπτικισμό…

Μ.Π.: Όλες οι αγορές, παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Θεωρώ ότι ο ασφαλιστικός κλάδος έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στις μέχρι τώρα προκλήσεις, και όλες οι εταιρείες προσβλέπουν σε ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Άλλωστε, στην Ελλάδα τα περιθώρια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ακόμη μεγάλα. Αυτό το αναγνωρίζει ο μητρικός μας όμιλος στην Ολλανδία, έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική θυγατρική του, και για αυτό συνεχίζει να επενδύει και να στηρίζει την ελληνική αγορά.

 

Πώς θα διαμορφωθεί αυτή η νέα εταιρική κουλτούρα που έχετε βάλει στόχο;

Μ.Π.: Συνεχίζουμε και το 2018 το πλάνο του λειτουργικού και δομικού ανασχηματισμού μας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας και καινοτομίας. Παράλληλα, όπως προανέφερα, ενισχύουμε καθημερινά τα δίκτυα διανομής μας και εμπλουτίζουμε τη «φαρέτρα» μας με νέα ασφαλιστικά προγράμματα, εστιασμένα στις ανάγκες των ασφαλισμένων μας. «Νοιαζόμαστε, Είμαστε Ξεκάθαροι και Δεσμευόμαστε» μέσω των πράξεών μας απέναντι στους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνεργάτες μας.

Τέλος, δεν ξεχνάμε ποτέ την κοινωνία στην οποία λειτουργούμε και δίνουμε έμφαση στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλάνου ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με στόχο να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

 

 

Είμαστε μια οικονομία που έχει πληγεί από μια 8χρονη καταθλιπτική και βίαιη κοινωνική και οικονομική κρίση. Τι μπορείτε να αλλάξετε εσείς από αυτό το γραφείο όπου βρίσκεστε σήμερα;

Μ.Π.: Η ΝΝ Hellas, ως μέλος παγκόσμιου ομίλου, ουδέποτε σταμάτησε να επενδύει στη χώρα μας. Προσωπικά, επιλέγω να αντιμετωπίζω το μέλλον με αισιοδοξία και να πιστεύω ότι το θετικό σενάριο θα επικρατήσει. Για να συμβεί αυτό πρέπει όλες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να μετατρέψουν τη δυσκολία σε ευκαιρία, να εργαστούν σκληρά και σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς. Η έντονη προσπάθεια, η επίμονη δουλειά και το πείσμα να φέρνω αποτελέσματα με χαρακτηρίζουν, άλλωστε, και ως επαγγελματία. Εύχομαι, μαζί με την εξαιρετική διοικητική ομάδα μας, να μπορέσουμε ως ΝΝ Ηellas να συμβάλουμε κι εμείς στην τόνωση και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*