Παίζεται ο λόγος της Exin απέναντι στην Εθνική Ασφαλιστική

της Ελενας Ερμείδου

Ανοίγει ο δρόμος αυτή την εβδομάδα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin ή ο δρόμος για την Fosun ή θα ξεκινήσουν διαμάχες για το αν πρέπει να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική;

Η Exin έχασε τα χρονικά περιθώρια το τελευταίο διάστημα και απομένει ένα. Θα το τηρήσει; Την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, στην ιστοσελίδα της δεν υπάρχει ουδέν νεώτερο πλην αυτό που έχει αναρτηθεί στις 7 Φεβρουαρίου ότι παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε ό,τι έχει υπογράψει και συμφωνήσει, αρνούμενη να μπει σε κουβέντες και συζητήσεις για ό,τι έχει γραφτεί, σχολιαστεί, πέραν αυτών δηλώνει ότι δεν φοβάται τις απειλές.

Στο διάστημα αυτό μεσολάβησαν φερόμενες συζητήσεις από την Exin με εταιρείες στην αγορά των run off, με τις Munich Re, Swiss Re, με την Deutsche Bank, την European Insurance Consolidation Group, την Pimco, Berskshire Hathaway. Από αυτές τις συζητήσεις λευκός καπνός δεν ακούστηκε να έχει φανεί μέχρι σήμερα.

Την Exin πέραν των δηλώσεων που έχει κάνει στην ιστοσελίδα της, τήν βαρύνει σημαντικά η αποχώρηση της Calamos.

Από την Ανατολική πλευρά του μετώπου, η κινεζική Fosun, (η δεύτερη προτιμητέα, αποκλείστηκε καθώς η Exin προσέφερε 718 εκατ. ευρώ, μία τιμή,  πολύ επάνω της αξίας της μετοχής της Εθνικής. Εγγυήσεις ποσού 200 περίπου εκατ. ευρώ ακούγεται ότι έδωσε η Calamos, τότε), δηλώνει ότι είναι πανέτοιμη να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να υποστηρίξει μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης για την Εθνική Ασφαλιστική και τονίζει πως έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ ως μεγάλος επενδυτής θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας φέρνοντας σημαντικά οφέλη και στους πολίτες.

Οσο για το αν θα σταματήσει η διαδικασία της πώλησης με αφορμή ένα πιθανό ναυάγιο, δύσκολα θα το επιτρέψει η Επιτροπη Ανταγωνισμού η οποία έχει βάλει ρότα να πωληθούν όλες οι θυγατρικές ασφαλιστικές των τραπεζών στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση του 2008. Μάλλον αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος που να πληροί τις προϋποθέσεις θα ανοίξει νέα διαδικασία πώλησης.

Fosun στον ασφαλιστικό κλάδο

Η Fosun διαθέτει ήδη μια παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία. Στην Ευρώπη, η Fosun απέκτησε πριν από 4 χρόνια την Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας. Μετά την επένδυσή αυτή και υπό τη διοίκησή μας, έθεσε την Fidelidade πίσω σε πορεία ανάπτυξης με θετικά σήμερα οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα. Δομικά, η Fidelidade είναι ισχυρότερη σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια και συνεχίζει να ηγείται στην αγορά τόσο σε φήμη όσο και στην καινοτομία. Ταυτόχρονα, η Fidelidade αναπτύσσεται και σε παγκόσμιο επίπεδο, παράδειγμα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού στη Λατινοαμερικανική ασφαλιστική εταιρεία La Positiva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*