Ο Μπαλαούρας, η σύνταξη και η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου

Μια διάταξη του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου στην εγκύκλιο για την απασχόληση των συνταξιούχων εξαιρούνται οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος από τις περικοπές των αποδοχών όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να εργάζονται.

Όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα» στην κατηγορία αυτή φαίνεται πως εμπίπτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Το δημοσίευμα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι, όπως καταγγέλλεται, πρόκειται για φωτογραφική διάταξη.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένους νομικούς, ειδικούς στο ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν εξαιρεθεί από τις γενικές συνταξιοδοτικές διατάξεις καθώς θεωρούνται υπάλληλοι της ΕΚΤ.

Ο υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του Αlpha 989, τόνισε πως δεν εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι της ΤτΕ, άρα και ο Μάκης Μπαλαούρας, αλλά επί της ουσίας δεν είχαν ενταχθεί ποτέ.

Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν έχει επιτρέψει παρεμβάσεις στην ΤτΕ αλλά κι ότι οι συντάξεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν επιβαρύνουν το δημόσιο.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” περί φωτογραφικής τροπολογίας για το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, αποτελεί την επιτομή της παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας.

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας», το υπουργείο Εργασίας αναφέρει τα εξής: «Ο συντάκτης των Νέων ανακαλύπτει “τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Μαρτίου”. Τον ενημερώνουμε ότι, στις 19 Μαρτίου 2018, εκδόθηκε εγκύκλιος από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, “για την απασχόληση συνταξιούχων, λόγω γήρατος”, σε εφαρμογή του Ν. 4387/16.

Η εξαίρεση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από σειρά κοινωνικοασφαλιστικών διατάξεων, ως μέλους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, έχει νομοθετηθεί το 2010 (άρθρο 64 του Ν. 3863/10, επί υπουργίας Α. Λοβέρδου) και, ακολούθως, το 2011 (άρθρο 44 του Ν. 4021/11, επί υπουργίας Γ. Κουτρουμάνη), με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (γνώμη της ΕΚΤ της 19ης Μαρτίου 2008-CON 2008/13 και γνώμη της ΕΚΤ της 14ης Απριλίου 2011-CON 2011/36).

Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν δυνατόν η εγκύκλιος της 19ης Μαρτίου 2018 να αφορά τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος, από τη στιγμή που ο Ν. 4387/16 καταλαμβάνει μόνο συνταξιούχους των Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*