Τα IFRS9 “βοηθούν” τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των NPEs

Η υιοθέτηση των λογιστικών προτύπων IFRS9 από τις ελληνικές τράπεζες, ενισχύει την ικανότητά τους να πουλάνε προβληματικά δάνεια χωρίς να υφίστανται σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τη Moody’s.

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που εμφανίζουν την επίδραση από την εφαρμογή (τον Ιανουάριο) των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9.

Τα στοιχεία εμφανίζουν πως η άμεση εφαρμογή των εν λόγω προτύπων μεταφράζεται σε μια αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, της τάξης του 10%, αυξάνοντας την ικανότητα κάλυψης των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο περίπου 55% από το 50% στο δ΄ τρίμηνο του 2017, “που αποτελεί credit positive”.

Οι υψηλότερες προβλέψεις θα διευκολύνουν την ικανότητα των τραπεζών να πουλήσουν NPEs στη δευτερογενή αγορά χωρίς να υποστεί σημαντικές ζημιές και θα διευκολύνουν τις πιθανές διαγραφές NPEs για τους υψηλά μοχλευμένους δανειολήπτες.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εκτελεστικό ρίσκο στη μείωση των NPEs τους εν τω μέσω ενός ακόμη δυσχερούς αλλά βελτιούμενου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα πρέπει να γίνει αυτό το έτος και το επόμενο, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΚΤ.

Ακόμη και εάν οι τράπεζες πετύχουν τον στόχο για τον λόγο NPEs/μεικτών δανείων στο 35% μέχρι το τέλος του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην ΕΕ, περιορίζοντας την ανοδική δυναμική της πιστωτικής τους ποιότητας και των αξιολογήσεών τους, τονίζει η Moody’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*