Άνοδος παραγωγής μεν, προβληματισμός δε σε αυτοκίνητο, υγεία

Του Νίκου Σακελλαρίου

Aνεβαίνει μεν η παραγωγή, ασθμαίνουν δε ασφαλισμένοι και  διαμεσολαβούντες στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις από εταιρείες με διαφορετικό ‘ειδικό βάρος’ στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, το πρώτο τρίμηνο θα κλείσει με μικρές διαφοροποιήσεις  σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό παρά το γεγονός ότι  μειώθηκαν στο διάστημα αυτό οι ανασφάλιστοι λόγω των ελέγχων.

Αιτία για την καθήλωση της παραγωγής του αυτοκινήτου παρά την είσοδο νέων  αυτοκινήτων και μείωσης των ανασφάλιστων είναι ότι υπάρχουν ακόμη εταιρείες που συνεχίζουν την πολιτική του χαμηλού ασφαλίστρου και ταυτόχρονα πολλά από τα νέα αυτοκίνητα (ταξινομήσεις)  αλλά και αυτοκίνητα που ήταν  ανασφάλιστα στο προηγούμενο διάστημα ασφαλίζονται πλέον στις ΕΠΥ με χαμηλά ασφάλιστρα.

Μαθαίνουμε επίσης , ανεπίσημα, ότι στα επιτελεία των ασφαλιστικών επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την πορεία των ασφαλίστρων υγείας παρά το γεγονός ότι  εξακολουθεί να είναι ανοδική η τάση.

Στελέχη της αγοράς διχάζονται στο εάν πρέπει να υπάρξουν νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας  ή να σταθεροποιηθούν στα παρόντα επίπεδα για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι.  Ο λόγος της αμφιβολίας είναι ότι βλέπουν την καχεξία που επικρατεί  και συνεχίζεται στα μεσαία στρώματα του πληθυσμού (όπου μεσαία στρώματα θεωρούνται πλέον ετήσια  εισοδήματα από 12.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ για την εφορία).

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας λόγος για την μεγάλη αύξηση της παραγωγής υγείας (προσμετράται εδώ και δύο χρόνια στους κλάδους ατυχημάτων και ασθενειών των Γενικών Ασφαλίσεων ) είναι ότι παράλληλα με την είσοδο νέων ασφαλισμένων είχαμε και μικρές  αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Σε ότι αφορά τη διαμεσολάβηση, πλέον τα μικρά γραφεία μετά και τις εξελίξεις με τις ασφαλιστικές εισφορές  κινούνται όχι οριακά αλλά δουλεύουν βάζοντας χρήματα από τις  καταθέσεις τους  προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά.   Το ενδεχόμενο  πωλήσεων εξαγορών χαρτοφυλακίων έναντι μίας θέσης σε μεγάλα γραφεία είναι εντονότερο. Το μητρώο ασφαλιστών θα το δείξει στους επόμενους μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*