Γιατί ο Prem Watsa είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα και τις εδώ επενδύσεις του

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Άκρως ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την ελληνική οικονομία περιείχε η ετήσια επιστολή προς τους μετόχους του καναδικού (αντ)ασφαλιστικού ομίλου Fairfax Holdings (μητρικού ομίλου της ERB Eurolife) που υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Prem Watsa. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Το 2018 θα είναι έτος της Ελλάδος, καθώς η χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για έξοδο από το Μνημόνιο… Επίσης η χώρα επιτέλους “βγήκε” στις αγορές ομολόγων, πρώτα τον Αύγουστο του 2017 και πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο, με επταετή ομόλογα των οποίων η απόδοση διαμορφώθκε στο 3,5%».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Watsa, «η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά την επόμενη τετραετία. Ήδη ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία στο ζενίθ της κρίσης ανήλθε στο 35%, υποχώρησε πρόσφατα στο 4%. Με την Ελλάδα να επανακτά σταδιακά την πρόσβαση στις χρηματαγορές και εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα θα τα πάνε πολύ καλά (επιτέλους !)».

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ERB Eurolife, η Fairfax έχει τοποθετηθεί στη Eurobank Ergasias, στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia Properties, στον όμιλο Mυτιληναίου και στην Praktiker Hellas.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε εταίροι με τον Άλεξ (Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου) και την ομάδα του στη Eurolife, καθώς οικοδομούν μια εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του κ. Watsa για την ελληνική ασφαλιστική.

Ο ισχυρός άνδρας της Fairfax υπενθυμίζει ακόμη ότι κατά το 2017 ο καναδικός όμιλος αύξησε στο 52,7% το ποσοστό του στην Grivalia, αγοράζοντας μερίδιο 10,3% της Grivalia από την Eurobank έναντι 100 εκατ. ευρώ. «Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που πρωτογνωρίσαμε τον Γιώργο Χρυσικό, τον εξαιρετικό διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia, o οποίος εν μέσω της κρίσης αγόρασε υψηλής ποιότητας επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα με σημαντικό discount, χωρίς να καταφύγει σε υπερβολική μόχλευση.»

Από την αναφορά του κ. Watsa στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει η Eurobank, για την οποία εκτιμά ότι θα επιτύχει φέτος σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της και διεύρυνση των περιθωρίων της: «H Eurobank διοικείται θαυμάσια από τον Φωκίωνα Καραβία, είναι καλά χρηματοδοτημένη και θεωρούμε ότι θα  περάσει με επιτυχία τα stress tests που θα διεξαχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*