Οι εργαζόμενοι επιλέγουν: ιδιωτική ασφάλεια υγείας και εκπαίδευση

Oι εταιρικές παροχές που προτιμούν οι εργαζόμενοι είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας και η εκπαίδευση, όπως προκύπτει από την έρευνα Best Workplaces σχετικά με την αξιολόγηση 45 εταιρικών παροχών, και συγκεκριμένα από τις απαντήσεις περισσότερων από 16.000 εργαζομένων σε 109 εταιρίες, οι οποίες έλαβαν μέρος στην έρευνα τα τελευταία 3 χρόνια.
Οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τις παροχές που λαμβάνουν συγκριτικά με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες, οι οποίοι εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι. Οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι κάτω των 35 χρόνων είναι συστηματικά λιγότερο ικανοποιημένοι από τις παροχές που λαμβάνουν, ενώ τα διευθυντικά στελέχη είναι συστηματικά περισσότερο ικανοποιημένα από τις παροχές που σχετίζονται με θέματα αμοιβών, ανάπτυξης καριέρας και αδειών.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι στη διαμόρφωση ενός εξαιρετικού περιβάλλοντος εργασίας συμβάλλει ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων για παροχές που απολαμβάνουν, όπως:
  • Αμοιβές και πριμ απόδοσης
  • Ανάπτυξη καριέρας
  • Αναγνώριση και επιβράβευση
  • Ευελιξία και εξισορρόπηση εργασιακής-προσωπικής ζωής
 Οι διεθνείς τάσεις στο θέμα των παροχών, τόνισαν οι ομιλητές, αναδεικνύουν την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης του κόστους των παροχών, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στην ασφάλεια υγείας και σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και παράλληλα την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση καθώς η διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού εντείνεται. Επίσης, η παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους άνω των 65 χρόνων για να παραμείνουν στην εργασία καταγράφεται ως σημαντική, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση της ζήτησης παροχών όπως:
 
  • Ευελιξία και εξισορρόπηση εργασιακής/προσωπικής ζωής,
  • Έμφαση σε παροχές που αφορούν σε εκπαίδευση και ανάπτυξη (π.χ. χρηματοδότηση σπουδών), έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να γίνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας
  • Έμφαση σε προγράμματα βελτίωσης υγείας
 Ως γενικό συμπέρασμα της έρευνας προκύπτει ότι η ανεύρεση κοινής λύσης για όλους τους οργανισμούς δεν είναι δυνατή ενώ παράλληλα είναι καλό να πραγματοποιείται συχνή επανεξέταση των προσφερόμενων παροχών και κατανόηση των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων του προσωπικού κάθε εταιρίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*