«1’una»: Η επιτοίχια γλυπτική της Χριστίνας Φυτιλή στο Παρίσι

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 στις 18.30 η γκαλερί Desmos στο Παρίσι και ο Τεχνοχώρος της Ακρόπολης μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης επιτοίχιας γλυπτικής της Χριστίνας Φυτιλή με τίτλο «1’una». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί Desmos, 14 rue Vandamme, στο Montparnasse, μέχρι τις 24 Μαρτίου 2018 και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Όπως αναφέρει ο ζωγράφος και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσακίρης, «η Χριστίνα Φυτιλή είναι μία νέα καλλιτέχνις η οποία ασπάζεται ότι η ζωγραφική είναι ένας συνεχής μόχθος στο να μεταφράζει τις τρεις διαστάσεις στη γλώσσα της ζωγραφικής και του σχεδίου που πολλές φορές είναι η γλώσσα των χρωματικών αρμονιών και αυτό το υποστηρίζει με το έργο της από τα φοιτητικά της χρόνια. Η διαίσθηση, συνεπικουρούμενη με την γνώση τεχνικής, συνηγορούν σε αποτελέσματα γεμάτα χρωματικών χυμών, τα οποία αγγίζουν ιδιαίτερες ευαίσθητες χορδές των θεατών. Ο καλλιτέχνης είναι γνωστό ότι εκδηλώνεται με το έργο – δημιούργημά του και εδώ το χρώμα αντιμετωπίζεται σαν έννοια η οποία αναπτύσσεται και δημιουργεί χρωματικές ζώνες και πεδία για να φτάσει στο τελικό στάδιο της έρευνας».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη σχολιάζει: «Η Χριστίνα Φυτιλή, η Χριστίνα μας, είναι ένα προικισμένο κορίτσι που εξελίχθηκε σε μια ταλαντούχα και χαρισματική καλλιτέχνιδα. Τα βιώματά της, τα όνειρα, οι ελπίδες αλλά και τα δάκρυά της, είναι μερικά από τα υλικά που δομούν τα έργα της. Κάθε έργο της, με τον δικό του χαρακτήρα, γίνεται κομμάτι μιας εμπειρίας που μεταμορφώνεται και μεταφέρει στο θεατή την ιστορία του, μέσα από τα χρώματα, την υφή και τα υλικά του.

»Η Χριστίνα δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τον θεατή των έργων, μέσα από το άγγιγμά τους και την ανταλλαγή συναισθημάτων και βιωμάτων. Οι αναμνήσεις μας είναι αυτές που μας βοηθούν να απολαύσουμε ό,τι βλέπουμε και η Τέχνη είναι ίσως το καλύτερο μέσο για να εκφράσουμε και να ερμηνεύσουμε συναισθήματα και αποχρώσεις της ψυχής μας. Έργα που σχηματοποιούν τα μονοπάτια του ονείρου της καλλιτέχνιδος, συνθέτουν την έκθεση “1’una”, μία έκθεση – σταθμό για την καλλιτεχνική διαδρομή της Χριστίνας!».

Η Χριστίνα Φυτιλή (Christef) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια της σχολικής της ζωής, μαθήτευσε στο τμήμα ζωγραφικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, για 8 χρόνια (1998-2005).

Το 2005 συμμετείχε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα: «Γιορτάζοντας τον Πλανήτη μας, καθώς πλησιάζει τ’ άστρα», στο πλαίσιο της εβδομάδας «Γη και Διάστημα», όπου και πήρε το Πρώτο Βραβείο  Ζωγραφικής ανάμεσα σε 27 χώρες της Ευρώπης, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Το σχέδιο έγινε σημαία για τον πλανήτη γη και βρίσκεται στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, ζωγραφική με καθηγητές τους Γιώργο Τσακίρη και Κυριάκο Μορταράκο, και χαρακτική με καθηγητή τον Μανόλη Γιανναδάκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εξειδικεύτηκε στην τοιχογραφία (fresco), στο Universidad Complutense de Madrid (U.C.M) μέσω του προγράμματος Erasmus. Αποφοίτησε το 2010 από την κατεύθυνση της ζωγραφικής. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Accademia di Belle Arti di Macerata, με ειδίκευση στην Art Therapy (2010-2011). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 φοίτησε ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Università degli Studi di Roma Tre, από όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη «Metodologia e Didattica Speciale per l’ Integrazione degli Allievi con Disabilità» («Μεθοδολογία και Ειδική Διδακτική για την Ένταξη των Μαθητών με Ειδικές Ανάγκες»).

Από το 2012 μέχρι σήμερα εργάζεται ως εικαστική παιδαγωγός σε δημόσια σχολεία ειδικής και γενικής αγωγής. Ταυτόχρονα, έχει εθελοντική δράση ως Art Therapist στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ. Έργα της έχουν εκτεθεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα, και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, 18:30

Διάρκεια έκθεσης: 9 έως 24 Μαρτίου

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 15.00-19.00

Editions – librairie hellénique – galerie Desmos
14 rue Vandamme, Montparnasse
75014, Paris, France
Tel +33 1 43 20 84 04

http://www.desmos-grece.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*