Ύστατη προσπάθεια της Exin για να χρηματοτοδήσει το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το τελευταίο του χαρτί φαίνεται ότι παίζει ο επικεφαλής του Exin Group, Matt Fairfield για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας Insurance Insider, ο Fairfield έχει προσεγγίσει επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο run-off χαρτοφυλακίων ασφαλειών ζωής για να χρηματοδοτήσει το deal των 718 εκατ. ευρώ.

Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα υποστηρίζουν ότι ο Fairfield αναζητά κεφάλαια μέσω μιας πολύπλοκης συναλλαγής που θα του επέτρεπε να αποτιμήσει σε χρήμα προκαταβολικά μέρος του χαρτοφυλακίου ζωής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ώστε να το χρησιμοποιήσει εν είδει “ενεχύρου” για τη εξαγορά. Σύμφωνα με το Insurance Insider, μεταξύ των εταιρειών που -θεωρητικά- θα εξέταζαν ένα  deal τέτοιου είδους περιλαμβάνουν τις Resolution, Athene Europe, Swiss Re, Berkshire Hathaway (το όνομα της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Γουόρεν Μπάφετ έχει ξανακουστεί  στο “σίριαλ” της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής…), και European Insurance Consolidation Group.

Εάν οι πληροφορίες αυτές ισχύουν, φαίνεται ότι ο επικεφαλής της Exin Group, μετά την αποχώρηση του βασικού του χρηματοδότη, Calamos Family Partners, αναζητά ακόμη χρηματοδότηση, εξαντλώντας την προθεσμία της 28ης Μαρτίου που έχει τεθεί από τον αγοραστή, την Εθνική τράπεζα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στην επιλογή αυτή φαίνεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να έχει συναινέσει και η  Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία προκρίνει αυτή τη λύση αντί της ακύρωσης της συμφωνίας πριν την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας.

Οπως αναφέρει η Insurance Insider, οι προσπάθειες της Exin να “αποτυπώσει” την αξία του χαρτοφυλακίου ζωής της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω μιας τέτοιας συναλλαγής εγείρουν την προοπτική να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο και ο μητρικός όμιλος, η Εθνική Τράπεζα. Ως γνωστόν, ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση γαι την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε -μεταξύ άλλων- να βελτιωθεί η κεφαλαιακή θέση της μητρικής τράπεζας ενόψει των stress tests του Μαϊου. Εάν όμως η τράπεζα κατόρθωνε να μειώσει τον κίνδυνο της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω μιας  συναλλαγής με χαρακτηριστικά αντασφάλισης, τότε η αρνητική επίπτωση στα stress test θα περιοριζόταν δραστικά.

Η Exin φέρεται να σνεργάζεται με την PwC και την UBS για να “σώσει την παρτίδα” στο deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο Fairfield αγωνίζεται ταυτόχρονα να εξασφαλίσει κεφάλαιο κίνησης για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου, ενώ έχει να αντιμετωπίζει τις δυο αγωγές που έχει καταθέσει σε βάρος του η Calamos Family Partners που ήταν ο βασικός χρηματοδότης της  Exin για πάνω από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την Insurance Insider, η Calamos Family Partners  αρχικά προσέφερε κεφάλαια για την δημιουργία μιας αντασφαλιστικής πλατφόρμας στη Ζυρίχη (Exin Re), η οποία δεν κατόρθωσε να πάρει άδεια από τις ελβετικές αρχές και να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται. Η Calamos ήταν επίσης και ο κεντρικός χρηματοδότης της Exin Wholesale, μιας πλατφόρμας Managing General Agency (MGA) που οδηγήθηκε σε εκκαθάριση μετά από την αποχώρηση των δυο ηγετικών στελεχών της, Marc van der Veer και Stuart Middleton. (Τόσο η Exin Re όσο και η Exin Wholesale φαίνονται ως λειτουργούντα σχήματα στην επίσημη ιστοσελίδα της Exin Group). Υπενθυμίζεται ότι στις δυο αγωγές (σε Ιλινόις και Αμστερνταμ), η Calamos ισχυρίζεται ότι η Exin βρίσκεται σε στάση πληρωμών για δάνεια ύψους 41,7 εκατ. δολαρίων και έχει αρνηθεί επανειλημμένως να παράσχει στοιχεία για το πώς χρησιμοποίησε τα κεφάλαια αυτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*