“Πόρτα” από την Chubb στον Harvey Weinstein!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενα ακόμα πλήγμα υπέστη χθες ο εκπεσών μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ Harvey Weinstein, που αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση και επιθέσεις. Η ασφαλιστική εταιρεία Chubb στην οποία ήταν ασφαλισμένος ζήτησε δικαστική αναγνώριση ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τον Weinstein δεν καλύπτει τα νομικά κόστη και τις αποζημιώσεις που πιθανώς θα κληθεί να καταβάλει σε σχέση με τις αγωγές και μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος του.

Ο κ. Weinstein ισχυριζόταν ότι το συμβόλαιό του με την Chubb του προσέφερε κάλυψη για όλα τα προαναφερθέντα, όμως η ασφαλιστική εταιρεία θεωρεί ότι το σχετικό συμβόλαιο παρέχει ρήτρες που επιτρέπουν την εξαίρεση. Επιπροσθέτως, οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο κ.Weinstein δεν συνιστούν “συμβάντα” και η νομοθεσία της Νέας Υόρκης απαγορεύει την ασφαλιστική κάλυψη για ηθελημένες βλαπτικές πράξεις, επισημαίνεται στα έγγραφα που κατέθεσε η Chubb.

Ο Harvey Weinstein, o αδελφός του Robert Weinstein και η εταιρεία τους, The Weinstein Co. L.L.C., αντιμετωπίζουν πληθώρα μηνύσεων από εισαγγελικές αρχές, ομάδες γυναικών και μεμονωμένα άτομα για βιασμούς και επιθέσεις σεξουαλικών περιεχομένων. Ο Harvey Weinstein εκδιώχθηκε από την εταιρεία όταν οι κατηγορίες είδαν το φως της δημοσιότητας το φθινόπωρο του 2017.

“Ο Weinstein κατηγορείται ότι μαζί με τους συνεργούς του συνωμότησε για να φέρει γυναίκες σε ευάλωτη θέση και υπό το πρόσχημα της προώθησης της καριέρας τους να μπορεί ο ίδιος (σ.σ. ο Harvey Weinstein) να τις βιάζει και να τις παρενοχλεί και στη συνέχεια να αποσιωπά τις όποιες κατηγορίες”, αναφέρει η Chubb στην αγωγή που κατέθεσε σε Δικαστήριο του Μανχάταν.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman, ο κ. Weinstein φέρεται να παρενόχλησε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους της The Weinstein Co.,  δημιουργώντας “εχθρικό εργασιακό περιβάλλον”.

Η Chubb είχε πολύπλευρη ασφαλιστική σχέση με τον Harvey Weinstein και διάφορα μέλη της οικογένειάς του την περίοδο 1994-2018, καθώς τους παρείχε ασφαλιστική κάλυψη για τις κατοικίες τους, τα έργα τέχνης τους, τα ΙΧ τους, ευθύνες έναντι τρίτων κλπ.

Ο Weinstein ειδοποίησε την Chubb για τις διάφορες αγωγές που κατατέθηκαν σε βάρος του, απαιτώντας από την εταιρεία να συμμετέχει στην υπεράσπισή του και να τον αποζημιώσει σε περίπτωση που καταδικαζόταν σε καταβολή αποζημιώσεων στους ενάγοντες. Ομως, η  Chubb υποστηρίζει ότι το σκέλος της προσωπικής ευθύνης έναντι τρίτων στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αποκλείει την κάλυψη για αδικοπραξίες, ενώ ορισμένες ρήτρες προβλέπουν σαφώς την εξαίρεση (από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων) για ζημίες που προκύπτουν για παρενόχληση, παραβατική συμπεριφορά και κακοποίηση.

Συν τοις άλλοις, τα συμβόλαια κάνουν λόγο για “συμβάντα” ή “ατυχήματα”. Οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του κ. Weinstein κάνουν λόγο για κατ’ εξακολούθηση πράξεις προμελετημένων, βίαιων, μη συναινετικών σεξουαλικών επιθέσεων, απειλών και κακοποιήσεων στο πλαίσιο προσκλήσεων που απεύθυνε o Weinstein στα θύματά του για να συζητήσουν τη συμμετοχή τους ως ηθοποιοί ή παραγωγοί στις ταινίες του.

Τέλος, η νομοθεσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης απαγορεύει την ασφαλιστική κάλυψη για άδικες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, σεξουαλικών επιθέσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και διακρίσεων, καταλήγει η Chubb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*