Αύξηση κερδών για τις αντασφαλιστικές φέτος προβλέπει η Moody’s

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αυξημένη κερδοφορία για τον διεθνή αντασφαλιστικό κλάδο προβλέπει φέτος ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s,  χάρη στην προβλεπόμενη ενίσχυση των τιμών των αντασφαλίστρων, τη μείωση των πλεοναζόντων κεφαλαίων και την αυξητική τάση των επιτοκίων.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση, οι υψηλές ζημίες από φυσικές καταστροφές του 2017 θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση, όπως έγινε σαφές και κατά την περίοδο ανανεώσεων των αντασφαλιστικών συμβολαίων (renewals) του περασμένου Ιανουαρίου.  Επιπροσθέτως, πολλές αντασφαλιστικές εταιρείες ξεκίνησαν το 2018 με λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με περασμένη έτη καθώς απορρόφησαν τις ζημίες από underwriting του 2017, κάτι που δυνητικά συνεπάγεται μείωση του διαθέσιμου capacity στην αγορά.

Οι αντασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την αυξητική τάση των επιτοκίων (ιδίως στις ΗΠΑ) που θα δώσει ώθηση στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Η Moody’s εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα ανέλθει στο 3,4% (από 2,9% σήμερα) έως το 2019. Η απόδοση των γερμανικών Bunds θα αυξηθεί στο 1,33% (από 0,65% σήμερα) και των βρετανικών Gilts στο 2,08% (από 1,5% περίπου) κατά την ίδια περίοδο.  Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να αποτυπωθεί η αύξηση των εσόδων από επενδύσεις λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στα χαρτοφυλάκια των αντασφαλιστικών, όμως οι εταιρείες που έχουν μικρότερης διάρκειας τίτλους (από τρία έως πέντε χρόνια) θα είναι λογικά οι πρώτες που θα επωφεληθούν, παρατηρεί η Moody’s.

H συγκέντρωση του αντασφαλιστικού κλάδου (μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων) που ξεκίνησε το 2015 θα συνεχιστεί και φέτος, παρότι υπάρχουν λιγότεροι προφανείς στόχοι εξαγοράς ή συνδυασμοί εταιρειών, σύμφωνα πάντα με τον οίκο αξιολόγησης. Η συγκέντρωση θα συμβάλει στο να επιτευχθούν τα κρίσιμα μεγέθη που θα απαιτηθούν σε βάθος χρόνου για να παραμείνει ανταγωνιστική η βάση κόστους των εταιρειών και να καταστούν εφικτές οι απαραίτητες επενδύσεις στην τεχνολογία και τη διαχείριση δεδομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*