Κ. Μητσοτάκης, Στ. Πιτσιόρλας: Ανοίγουν την κρατική πόρτα στην ιδ. ασφάλιση

του Νίκου Σακελλαρίου

Στο ηπιότερο και πιο συναινετικό κλίμα των τελευταίων ετών διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής η 111η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ με θέμα “Ασφαλίζω σημαίνει φροντίζω”. Το σημαντικότερο γεγονός της συνέλευσης ήταν η αποδοχή από την κυβέρνηση (την εκπροσωπούσε ο κος Στέργιος Πιτσιόρλας) της σημασίας της ιδιωτικής ασφάλισης και της δημιουργίας ΣΔΙΤ στον κλάδο Υγείας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κος Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για μία ακόμη φορά την δημιουργία συνταξιοδοτικού συστήματος 3 πυλώνων και υποσχέθηκε να μειωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που αφαιρούν το 60-70% του εισοδήματος των επαγγελματιών του κλάδου.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ κος Θεόδωρος Μητράκος, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προστασίας και πληροφόρησης του καταναλωτή από την πλευρά των εταιρειών, ενώ ο πρόεδρος της  ΕΑΕΕ κος Δημήτρης Μαζαράκης  εστίασε σε 5 δράσεις της ΕΑΕΕ για να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση και να συνεισφέρει ακόμη περισσότερη και στην ιδιωτική οικονομία και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη  Γενική Διευθύντρια στην ΕΑΕΕ ξεκίνησε με προσφώνηση των καλεσμένων στην 111η Γενική Συνέλευση και ακολούθησε video με μαρτυρίες ανθρώπων για το πώς οι ασφαλιστικές βοήθησαν σε θέματα υγείας, ζημιών σε επιχειρήσεις και περιουσίες καθώς και σε ζημιές αυτοκινήτου , καταλήγοντας ότι η πραγματική ουσία της ασφάλισης αναδεικνύεται την ώρα της αποζημίωσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης

“Ξέρω καλά ότι δώσατε μεγάλη μάχη στα χρόνια της κρίσης. Γνωρίζετε και εργάζεστε μέσα στην πραγματική οικονομία” δήλωσε ο κος  Μητσοτάκης χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις μακροοικονομικές εξελίξεις και ότι  είμαστε σε μία «ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πορεία της Ελλάδας καθώς τον Αύγουστο 2018 ολοκληρώνεται το γ’ μνημόνιο, που επιβλήθηκε γιατί κάποιοι το 2015 τζόγαραν τις τύχες της χώρας. “Επιστρέψαμε πάλι στο τέλος 2014 αλλά φτωχότεροι  και λιγότεροι , περισσότερο χρεωμένοι με το δημόσιο χρέος στο 180% επί του ΑΕΠ”, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε επίσης την νέα περικοπή συντάξεων το 2019 και την μείωση  του αφορολόγητου που θα οδηγήσει στο να  πληρώνουν φόρο και οι εργαζόμενοι με μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ.  Προσέθεσε, πως “το κόστος δανεισμού ανεβαίνει καθώς υποκαθίσταται ο φθηνός δανεισμό του ESM (0,9%) από τον ακριβό με τις αγορές (3,5%).  Η απόδοση ανέβηκε πάνω από το 4%”.

Αλλαγή στο μείγμα πολιτικής 

Το  μείγμα πολιτικής βασίζεται σήμερα στην υπερφορολόγηση και στην λιτότητα. “Θα το αλλάξουμε” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. “Θα το πετύχουμε με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων μετά το 2018. Διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να πάρει μπροστά η μηχανή της  οικονομίας με  μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών. Μίλησε επίσης για φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις και περιορισμό της παραοικονομίας.

 Ασφαλιστικό και ιδιωτική ασφάλιση 

Το Ασφαλιστικό  και  συνταξιοδοτικό μας οδήγησαν στην κρίση, είπε ο κ. Μητσοτάκης.   Το σύστημα δεν έχει αντιμετωπιστεί με οριστικό και δίκαιο τρόπο.  Έγιναν πολλές περικοπές και προσπάθειες εξορθολογισμού.

“Πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα. Ένα σύστημα 3ων πυλώνων όπως αναπτυγμένα κράτη.  Ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα και ο τρίτος τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων είναι δύσκολη, τόνισε  ο κ. Μητσοτάκης που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τραύμα της «Ασπίς» και στις μεγάλες καθυστερήσεις  αποζημιώσεων στο  Επικουρικό. Επίσης δήλωσε ότι υπάρχει   διαφάνεια πλέον στην ασφαλιστική αγορά  και ο έλεγχος στοιχείων  από ΤτΕ είναι καλύτερος.

Υπερφορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές

Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι  υποφέρουν από την υπερφορόγηση και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.  “Θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές  και φόρους  στο πλαίσιο των  3  πυλώνων και θα απλοποιήσουμε το επιχειρηματικό πλαίσιο” υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον κλάδο Υγείας πρόκρινε την δημιουργία ΣΔΙΤ  στον χώρο με στόχο να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες στους πολίτες με το μικρότερο δυνατό κόστος. “Χρειαζόμαστε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”, είπε χαρακτηριστικά.

Στέργιος Πιτσιόρλας

 Ο κ. Στ. Πιτσιόρλας  επεσήμανε ότι το περιβάλλον είναι καλύτερο από  πέρυσι.  “Φέτος συζητάμε σε πιο αισιόδοξο από πέρυσι. Το δείχνει το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας”. Προσέθεσε ότι στην κρίση φτάσαμε λόγω πολιτικών και τρόπων λειτουργίας του κράτους.

“Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018 και να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα και να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής” ενώ συμφωνεί ότι η υπερφορολόγηση θα πρέπει να αποκλιμακωθεί.

Ασφαλιστικός κλάδος –ΣΔΙΤ Υγείας

Ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξ και να  λειτουργήσει συμπληρωματικά  στην δημόσια ασφάλιση, ενώ τα ΣΔΙΤ αποτελούν εργαλείο με πολλά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην τομεά της υγείας.

Θεόδωρος Μητράκος

Ο κ. Μητράκος αναφέρθηκε στα 2 χρόνια περιβάλλον solvency II και στο νέο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο έχουν ανταποκριθεί σωστά οι ασφαλιστικές, τονίζοντας ότι οι δείκτες φερεγγυότητας σταθερά θα βελτιωθούν, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθησυχασμού

Ο κος Μητράκος αναφέρθηκε στην IDD υπογραμίζοντας ότι οι εταιρείες και τα δίκτυά τους θα έχουν πλήρη ευθύνη για την προώθηση και πώληση των προιόντων και ότι  ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν ως σύμβουλοι για τα προιόντα.

Εξήρε την δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Ασφαλιστικών Εταιρειών ενώ,  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση-επαναπιστοποίηση.

Μιλώντας για τις ΕΠΥ, είπε ότι υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών υπό την επίβλεψη της EIOPA, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία κινήτρων για να την προσέλκυση των νοικοκυριών προς την ιδιωτική ασφάλιση

Δημήτρης Μαζαράκης

Της ομιλίας του κ. Δ. Μαζαράκη  προηγήθηκε Video  με απόψεις πολιτών στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΑΕΕ «συνδεόμαστε με την κοινωνία» .Εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον κον Μητσοτάκη για τις αναφορές  περί  υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που δεν λειτουργούν ανταποδοτικά αλλά και προς τον κον  Πιτσόρλα για την πρόθεση  συνεργασίας για ΣΔΙΤ στον χώρο υγεία. Επίσης ευχαρίστησε τον κον  Μητράκο και  ιδιαίτερα την κα Σεληνιωτάκη για την πίεση για την αυστηρή εποπτεία

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό περιβάλλον τόνισε ότι έχουμε καλύτερο θεσμικό εποπτικό πλαίσιο,  υψηλότερες κεφαλαιακές επάρκειες και οι ασφαλισμένοι είναι περισσότερο προστατευτευμένοι.  Η ΕΑΕΕ επιδιώκει να βρει μία βιώσιμη λύση για να κλείσει το θέμα της Ασπίςκαι παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι αναζητά λύση για το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου.

Τέλος αναφέρθηκε στους στόχους της ΕΑΕΕ που έχουν να κάνουν με το ενιαίο μητρώο ασφαλιστών, την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, την επέκταση του φιλικού διακανονισμου, και την διαμόρωση του κώδικα δεοντολογίας για την οδική βοήθεια.

Ενημέρωσε ότι η ΕΑΕΕ σχεδιάζει να βγει μπροστά με νέα στρατηγική επικοινωνίας με στόχο να συμβάλλει σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, υγεία, η καταπολέμηση χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού κά»

Πρότεινε την ριζική αναμόρφωση στο σύστημα υγείας, την συνεργασία δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές κλινικές, την δημιουργία ιατρικών πρωτοκόλλων, την άρση των αντικινητρων με την δημιουργία φορολογικών κινήτρων, την υιοθέτηση των τριών πυλώνων ασφάλισης και την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τις δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*