Ούτε βήμα πίσω οι νοσοκομειακοί γιατροί

Κάθε λόγο να αισιοδοξούν για την αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών φαίνεται πως έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Οι νομικοί σύμβουλοι των γιατρών που προσέφυγαν μιλούν χαρακτηριστικά για απόφαση σταθμό, η οποία «σε συνέχεια της υπ᾽ αριθ. 7412/2015 αποφάσεως της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αντίστοιχες περικοπές των συντάξεων αποκαθιστά το μισθολόγιο των γιατρών ΕΣΥ».

Όπως εκτιμούν, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας:

  • Επιλύεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συνταγματικότητας (και δη της προσβολής των άρθρων 2, 4, 5, 21, 22, 25 και 106 του Συντάγματος) και της συμφωνίας με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα, των διατάξεων του ν. 4093/2012 με τις οποίες επήλθαν σημαντικότατες περικοπές των αποδοχών των Ιατρών ΕΣΥ.
  • Κηρύσσεται η αντισυνταγματικότητα των επίμαχων περικοπών του μισθολογίου των ιατρών ΕΣΥ.
  • Γίνεται δεκτή η από 13-11-2014 προσφυγή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιώς και λοιπών προσφευγόντων κατά των περικοπών του ν. 4093/2012 στο μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ και ακυρώνονται οι μισθοδοτικές καταστάσεις με τις οποίες καταβλήθηκαν οι μειωμένες αποδοχές.

Κατόπιν των εξελίξεων, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους. Θεωρεί, ωστόσο, επιβεβλημένη τη μαζική συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει για την ερχόμενη Πέμπτη. Εξάλλου, ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί το πλήρες κείμενο της απόφασης. «Όλοι στη στάση εργασίας” για την “επαναφορά των μισθών μας και των συντάξεων, στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές» αναφέρει σχετικά.

Ο κλάδος διατηρεί επιφυλακτική στάση, καθώς σύμφωνα με ορισμένους νομικούς κύκλους η απόφαση του ΣτΕ ενδεχομένως να δικαιώνει μόνο τους προσφεύγοντες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*