Η κοινή γνώμη για την υπόθεση Novartis

Σκάνδαλο με την εμπλοκή και πολιτικών προσώπων συνιστά η υπόθεση Novartis για τους πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα της RASS για τη Νέα Σελίδα της Κυριακής, 7 στους 10 πολίτες (73,9%) απαντούν με βάση τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ότι η υπόθεση Novartis έχει τα χαρακτηριστικά ενός σκανδάλου. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (46,3%) θεωρούν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, άποψη που ενστερνίζεται και το 84,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το 71,6% των ψηφοφόρων των υπόλοιπων κομμάτων. Στην ερώτηση αν στην υπόθεση εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, πέρα από τους επαγγελματίες της Υγείας, θετικά απαντά το 70,2% των πολιτών. Από την έρευνα προκύπτει, ακόμα, ότι ως μεγαλύτερα σκάνδαλα έχουν καταγραφεί στη μνήμη των Ελλήνων οι μίζες των εξοπλιστικών και ακολουθούν Siemens και Novartis.

Στην υπόθεση Novartis στέκεται και δημοσκόπηση της Metron Analysis για το ΒΗΜΑ της Κυριακής. Σε ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης, το 33% θεωρεί πως κερδισμένη βγαίνει η κυβέρνηση, το 12% βλέπει ενίσχυση της αντιπολίτευσης, ενώ το 37% δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Σε ερώτηση σχετικά με το αν στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η ανάγκη νομικής διερεύνησης ή η πολιτική αντιπαράθεση, το 53% θεωρεί ότι κυριαρχεί η πολιτική αντιπαράθεση έναντι του 36% για το οποίο η ανάγκη νομικής διερεύνησης είναι κυρίαρχη.

Στο μεταξύ, ξεκάθαρα πλειοψηφική είναι η τάση που θεωρεί κρίσιμη και σημαντική την ύπαρξή των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με έρευνα της ALCO για το Έθνος, αφού 6 στους 10 κρίνουν θετικά τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.  Παράλληλα, η κοινή γνώμη εκτιμά ότι ορθώς χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από την νομοθεσία, αφού μόλις 1 στους 4 πολίτες δηλώνει δύσπιστος προς το συγκεκριμένο θεσμό.

Επίσης, η πλειοψηφία ζητά την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κι επιπλέον το 54% να τάσσεται υπέρ τής παραίτησης όσων πολιτικών αναφέρονται στη δικογραφία. Εξάλλου, και σε αυτή τη δημοσκόπηση η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο (66% έναντι 19% που το αποδίδει σε σκευωρία).

Την ίδια ώρα, η ALCO καταγράφει διαφορά της τάξεως των 4,9 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 21,4%, ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, ΧΑ με 6,9%, Κίνημα Αλλαγής με 6,2% και ΚΚΕ με 5%. ΑΝΕΛ, Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων βρίσκονται στο όριο του 2% και σύμφωνα με την έρευνα μένουν εκτός Βουλής.

Πηγή: virus.com.gr / cnn.gr, news247.gr, efsyn.gr, in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*