Διπλές εισφορές για 250.000 αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες

Με τις εισφορές Φεβρουαρίου για κύρια σύνταξη, που αναμένεται να αναρτηθούν στα μέσα του επόμενου μήνα, ώστε να πληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου, θα δημοσιοποιηθούν και τα πρώτα «ραβασάκια» προς περίπου 250.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες που αφορούν διπλές εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Πρόκειται για εισφορές που λόγω αδυναμίας του συστήματος δεν έχουν εμφανιστεί στα ειδοποιητήρια που εκδίδονται για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους από τις αρχές του 2017 και μετά.

Πλέον, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα, θα εμφανιστούν με στόχο να αποπληρωθούν σε 13 μηνιαίες δόσεις. Στην πράξη, οι περίπου 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κυρίως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, βενζινοπώλες και αρτοποιοί, κατά τους επόμενους 13 μήνες θα πληρώνουν διπλές εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Μαρτίου όταν θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγεία (εισφορές Φεβρουαρίου), θα εμφανιστούν και ξεχωριστά ειδοποιητήρια από το ΕΤΕΑΕΠ με τις διπλές εισφορές, παρότι ο ΕΦΚΑ είναι αυτός που για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς χρεώνει ενιαία και συνεισπράττει τις εισφορές για επικούρηση και στη συνέχεια τις αποδίδει στο επικουρικό ταμείο.

Βάσει του σχεδιασμού, η αποπληρωμή των «οφειλομένων» θα γίνει σε 13 δόσεις, όσοι είναι και οι απλήρωτοι μήνες. Υπενθυμίζεται πως περίπου 200.000 ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές 7% μόνο για επικουρική ασφάλιση, ενώ σε 160.000 εκτιμώνται όσοι θα πληρώσουν (και) εισφορές για πρόνοια 4%.

Πρόκειται για:

1. Αρτοποιούς του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.

2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.

3. Δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).

4. Μηχανικούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).

5. Γιατρούς, φαρμακοποιούς, υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση τριών ετών, την επόμενη Παρασκευή 2 Μαρτίου αναμένεται να πληρωθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού. Πρόκειται για κάτι λιγότερο από 1.000 συντάξεις, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων του πρώην ΤΕΑΔΥ και, ειδικότερα, υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, αλλά και εργαζομένων σε νοσοκομεία. Ολοι έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση το πρώτο δίμηνο του 2015 και θα δουν τις συντάξεις τους σημαντικά μειωμένες, καθώς, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα είναι αυστηρά ανταποδοτικό, χωρίς κατώτατα όρια, με τον γενικό κανόνα να προβλέπει ότι η σύνταξη θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,45% του συντάξιμου μισθού ανά έτος ασφάλισης. Ο χρόνος ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 υπολογίζεται με το σύστημα των ατομικών μερίδων νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC). Η απόδοση, ωστόσο, του νέου τύπου είναι, επίσης, στο 0,45% του συντάξιμου μισθού.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*