Προσοχή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ανασφάλιστα οχήματα, τους ελέγχους και τα πρόστιμα

Προθεσμία έως το τέλος Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων να τα ασφαλίσουν, καθώς στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προγραμματίζει να προχωρήσει στην πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ με την οποία γνωστοποιεί ότι κάθε χρόνο θα διενεργεί τουλάχιστον δύο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να μην έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις. Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω.

 

 

Οδηγίες προς… οδηγούς

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδωνκαι η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στη σύνταξη και δημοσίευση Πληροφοριακού Οδηγού προς τους πολίτες, με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που αναμένεται να διενεργηθούν για τον εντοπισμό τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο οδηγός έχει τίτλο «Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων» και δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στις ιστοσελίδες των παραπάνω δημοσίων αρχών.

Ο Πληροφοριακός Οδηγός, στη σύνταξη του οποίου συνέβαλε και η ΕΑΕΕ, έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ) και αφορά τόσο τους κατόχους οχημάτων που έλαβαν ειδοποιητήρια ανασφάλιστου οχήματος κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 6.6.2017, όσο και εκείνους που, ενώ δεν έλαβαν ειδοποιητήρια στο πλαίσιο της πρώτης διασταύρωσης, γνωρίζουν ότι εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον Οδηγό και θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να μην εντοπιστούν ως ανασφάλιστα τα οχήματά τους κατά τους επόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Με τον Οδηγό αυτό επιχειρείται η αντιμετώπιση των προβλημάτων και λαθών που εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά την πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση και η αποφυγή παρόμοιων δυσλειτουργιών στο μέλλον.

Τέλος ανακοινώνεται από τις αρμόδιες αρχές ότι, μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του συγκεκριμένου Πληροφοριακού Οδηγού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Εφεξής, τηρώντας τις απαιτήσεις του νόμου 4141/2013, θα διενεργούνται τουλάχιστον δυο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε έτος, σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Το πλήρες κείμενο του Πληροφοριακού Οδηγού

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*