parked cars, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, οχήματα

Ξεκινά ο έλεγχος για τα ανασφάλιστα οχήματα

Του Νίκου Σακελλαρίου

Μάρτιο και Δεκέμβριο θα καθιερωθεί να γίνονται οι δύο γύροι διασταύρωσης των ανασφάλιστων οχημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του IW. Ο πρώτος γύρος  ξεκίνησε και ήδη έχουν αυξηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από την τροχαία. «Όλα είναι έτοιμα, όπως μας ενημέρωσαν από την ΑΑΔΕ, και σε λίγες ημέρες ξεκινά ο έλεγχος, ο οποίος θα γίνεται τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο», είπε πρόσφατα σε εκδήλωση για τον κλάδο του αυτοκινήτου ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης, επισημαίνοντας στη συνέχεια την ανάγκη να σταματήσει το φαινόμενο 6.000.000 ασφαλιζόμενοι να πληρώνουν για τους 600.000 ανασφάλιστους.

Η κίνηση του θεσμικών οργάνων πέρυσι, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2017, είχε αποδώσει ικανοποιητικά, αφού καταγράφηκαν ασφαλίσεις και ανανεώσεις σε διάστημα 2 μηνών που ξεπερνούσαν τις 200.000. Από τις κινήσεις αυτές επωφελήθηκε βέβαια και το Δημόσιο, αφού εισέρρευσαν στον δημόσιο κορβανά πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο είναι ότι οι νέες ασφαλίσεις αυτοκινήτου θα ενισχύσουν άμεσα, εκτός από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τις ΕΠΥ, και το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο βρίσκεται σε μια φάση έντονης κινητικότητας και αναζήτησης τρόπων κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης του ελλείμματος. Οι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό του «ανοίγματος».

Πρόστιμα

Για όσους βεβαιωθεί ότι το όχημά τους παραμένει ανασφάλιστο, αυτοί θα λάβουν ραβασάκια από την Εφορία προκειμένου να προσέλθουν να πληρώσουν πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • μηχανές
    • έως 250 κυβικά: πρόστιμα 100 ευρώ
    • άνω των 250 κυβικών: πρόστιμα 150 ευρώ
  • αυτοκίνητα
    • έως 1.000 κυβικά: πρόστιμα 200 ευρώ
    • άνω των 1.001 κυβικών: πρόστιμα 250 ευρώ.

Σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων για 2 χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ποινικές κυρώσεις και τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*