Ανάπτυξη και υπόγεια ρεύματα στην ασφαλιστική αγορά το 2017

Του Νίκου Σακελλαρίου

Χρονιά αποκατάστασης παλαιών ‘τραυμάτων’ ήταν το 2017 για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Μετά την υιοθέτηση των Solvency II  το 2016, οι ασφαλιστικές φάνηκαν πιο ήρεμες στη διαχείριση αλλά και πιο προβληματισμένες για το μέλλον.  Το 2017 σήμανε την επιστροφή της ασφαλιστικής αγοράς στα επίπεδα 2010 , γεγονός που δείχνει ότι εν μέρει κινείται σαφώς καλύτερα, τόσο σε επίπεδα παραγωγής όσο και σε επίπεδα επενδύσεων.

Σε επίπεδα παραγωγής είναι εμφανής η ανάκαμψη των γενικών ασφαλειών, συνεχίστηκε η άνοδος των ασφαλειών ζωής (τόσο στα συνταξιοδοτικά-επενδυτικά προιόντα όσο και στον κλάδο υγείας) ενώ η θετική πορεία των αγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μετοχές και ομόλογα βοήθησε να διατηρούν υπεραξίες στα χαρτοφυλάκια.  Το 2017 χαρακτηρίστηκε από μία σαφή συνειδητοποίηση εκ μέρους όλων των φορέων της αναγκαιότητας των τεχνολογικών εφαρμογών για εταιρείες, διαμεσολαβούντες και ασφαλισμένους  αλλά και των ΣΔΙΤ σε ότι αφορά τις καλύψεις των φυσικών καταστροφών. Και όταν λέμε όλων εννοούμε και του Κράτους που μέχρι  πρότινος αντιδρούσε σφόδρα σε κάθε συζήτηση.  Σε ότι αφορά τους διαμεσολαβούντες, η χρονιά έκλεισε με εκλογές  στα περισσότερα σωματεία αλλά η ουσία είναι ότι η οδηγία IDD απασχόλησε και θα συνεχίσει να απασχολεί τους κλάδους τους.  Επίσης έρχονται τα PRIIPs  και τα MRD, που έχουν απασχολήσει  τις ηγεσίες των κλάδων αλλά ελάχιστα τα πολλά μέλη τους.

SOLVENCY II

Η εφαρμογή των Solvency II μετά το 2016 θα γίνει για τους ισολογισμούς 2017 πιο στοχευμένα και πιο συνειδητά.  Η πρώτη χρονιά έδειξε ότι απαιτούνται μεταβατικά μέτρα (δηλαδή η θεσμική ανοχή και η μετάθεση των ευθυνών σε επόμενες χρήσεις) αλλά πλέον για το 2017 , τα χρονιά περιθώρια έχουν στενέψει για τις εταιρείες που έχουν χαμηλούς δείκτες φερεγγυότητας.  Η επόμενη διετία, 2018-2019 θα περιέχει είτε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων είτε πωλήσεις εταιρειών.  Η τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί ενδελεχώς τις διαδικασίες εφαρμογής όχι μόνο των μέτρων κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και των ποιοτικών μέτρων που αφορούν τους εσωτερικούς ελέγχους και την δημοσίευση των αποτελεσμάτων.  Τα επόμενα δύο χρόνια, την ασφαλιστική αγορά θα την απασχολήσει και η μετάβαση στα λογιστικά πρότυπα  IFRS 17 τα οποία θα κάνουν τα Solvency II ακόμη πιο δύσκολα στην εφαρμογή τους.

Φεβρουάριος – Απρίλιος 2017

Κυνήγι ανασφάλιστων

Για πρώτη φορά ξεκίνησε ένα στοχευμένο κυνήγι των ανασφάλιστων οχημάτων , σε συνεργασία με την ΕΑΕΕ  και τα δύο αρμόδια υπουργεία. Για ένα τρίμηνο περίπου  ασφαλισμένοι που δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν να ασφαλιστούν έτρεχαν να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους.  Κερδισμένες και οι ασφαλιστικές και οι διαμεσολαβούντες αλλά και  το κράτος που έβαλε στα Ταμεία του περίπου 30 εκατ. ευρώ.  Δυστυχώς όμως τα λάθη στις διασταυρώσεις που έγιναν ήταν πολλά και έδειξαν ότι τόσο ο κρατικός μηχανισμός εντοπισμού όσο και οι διαδικασίες στο ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν.  Έτσι μία καλή προσπάθεια κατέληξε ημιτελής και με πολύ ταλαιπωρία σε όσους αδικήθηκαν.

Μάρτιος-Μάιος 2017

Φυσικές Καταστροφές σε Κεφαλλονιά-Λήμνο

Οι φυσικές καταστροφές στην Κεφαλλονιά και στη Λήμνο ΄ έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό Κράτος στις φυσικές καταστροφές. Λίγους μήνες μετά θα έρχονταν και οι πλημμύρες στη Δυτ. Αττική  για να επιβεβαιώσουν την αδυναμία του συστήματος. Οι λύσεις των ΣΔΙΤ  είναι εδώ και περιμένουν να τελειώσουν οι ιδεοληψίες περί Κράτους και Ιδιωτικής Ασφάλισης.  Το θετικό στην ιστορία είναι ότι μετά τις φυσικές καταστροφές πολλοί κρατικοί φορείς είναι πιο συνειδητοποιημένοι στο θέμα των ΣΔΙΤ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου η εφαρμογή των πρώτων ΣΔΙΤ κάλυψης φυσικών καταστροφών.  Ταυτόχρονα έχει ανοίξει και η διαδικασία μελλοντικής εφαρμογής ΣΔΙΤ στον κλάδο υγείας.

Ιούνιος 2017 

Με την απόφαση της Γ.Σ της ΕΤΕ στις 30 Ιουνίου 2017, αποφασίστηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα κεφάλαια ελληνο-αμερικανικών συμφερόντων.

Πλήρης ενσωμάτωση ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην ERGO και οι αλλαγές στο Δ.Σ της DAS

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας  ενσωμάτωσης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με την ERGO αλλάζει το παιχνίδι στα μερίδια αγοράς στην ασφαλιστική αγορά , δημιουργώντας έναν ακόμη  μεγάλο ‘παίκτη’ στον κλάδο.   Τα μεγέθη του νέου ομίλου πολλαπλασιάζονται όπως μεγεθύνονται και τα οφέλη και οι συνέργειες.  Ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα θα τα δούμε μέσα στο 2018.

Ιστορικά υψηλά παραγωγής στον κλάδο υγείας

Ο κλάδος υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα , φτάνει κοντά στα ιστορικά  υψηλά του μετά από μία περίοδο παρατεταμένης αύξησης παραγωγής που σε ετησιοποιημένη βάση ανέρχονταν πάνω από 20% τα τελευταία 3 χρόνια.  Η άνοδος αυτή προσδιορίζει και την στροφή μεσαίων εισοδημάτων προς τον κλάδο υγείας ως μία εναλλακτική ή ενίοτε και βασική ασφάλιση έναντι της κατάρρευσης του δημόσιου τομέα.

Συνέδριο Ύδρας με έμφαση σε καινοτομίες και solvency II

Στο καθιερωμένο εδώ και 19 χρόνια συνέδριο της Ύδρας , τα θέματα τα οποία απασχόλησαν την ασφαλιστική αγορά ήταν κυρίως οι επιπτώσεις της τεχνολογίας και της καινοτομίας στους κλάδους υγείας και ασφάλισης οχημάτων αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι απαιτήσεις των Solvency II  στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Νοέμβριος –Δεκέμβριος 

Ο Νοέμβριος παραδοσιακά είναι ο μήνας της γιορτής της Ιδιωτικής Ασφάλισης.  Την 11η Νοεμβρίου, η ΕΑΕΕ προχώρησε σε μία νέας μορφής διοργάνωση στην οποία υπήρξαν 3 μεγάλα θεματικά πάνελς   τα οποία ασχολήθηκαν με την ασφάλιση και τον καταναλωτή ,  την πορεία της διαμεσολάβησης  και τις τάσεις στην ασφαλιστική αγορά. Μία εκδήλωση με τεράστιο ενδιαφέρον αλλά με δυσκολία παρακολούθησης για όσους ήθελαν να τα δούν  και τα 3 πάνελς που διεξάγονταν ταυτόχρονα.  Το μήνυμα που πέρασε είναι ότι η  ΕΑΕΕ είναι εδώ  και φροντίζει την αγορά

Εκλογές σωματείων 

Οι εκλογές σωματείων απασχόλησαν ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά τον Νοέμβριο 2017.  Σε κάθε εκδήλωση άκουγε κάποιος πληροφορίες , φήμες ή  εξελίξεις για τις εκλογές των σωματείων.  Θετικό μεν αφού δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και πολιτικοποίηση των άλλοτε αδιάφορων ασφαλιστικών στελεχών, αρνητικό σε κάποιες περιπτώσεις γιατί μπήκαν προσωπικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα των κλάδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*