Στα 11 δισ. ευρώ τα κέρδη της Allianz το 2017

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ισχυρά αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2017  χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις των κλάδων Ζωής και Υγείας και Διαχείρισης Ενεργητικού ανακοίνωσε ο όμιλος Allianz, με τη διοίκηση να εισηγείται αύξηση 5% του μερίσματος, στα 8 ευρώ από 7,60 ευρώ για το 2016.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 3% στα 126,1 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ (+0,4% σε ετήσια βάση), στο πάνω μέρος του εύρους διακύμανσης που είχε ανακοινωθεί (10,3-11,3 δισ. ευρώ): Η πτώση 7,5% των κερδών του κλάδου Περιουσίας-Ατυχημάτων εξαιτίας των υψηλών αιτήσεων αποζημίωσης σε συνέχεια των μεγάλων φυσικών καταστροφών αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 3,1% των κερδών του κλάδου υγείας (στα 4,4 δισ. ευρώ) και το άλμα 30% στην αξία των νέων δραστηριοτήτων, αλλά και τις καλές επιδόσεις του κλάδου διαχείριση ενεργητικού, όπου χάρη στις εισροές νέων κεφαλαίων ύψους 150 δισ. ευρώ (που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο), τα υπό διαχείριση κεφάλαια άγγιξαν το 1,5 τρισ. ευρώ και τα κέρδη σημείωσαν αύξηση 10,2% στα 2,4 δισ. ευρώ. Ο δείκτης φερεγγυότητας κατά Solvency II διαμορφώθηκε στο 229%, έναντι 218% στα τέλη του 2016.

Οπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Oliver Baete,  o όμιλος πέτυχε τους στόχους απόδοσης, διατήρησε ένα εξαιρετικό επίπεδο κεφαλαιακής ισχύος και επέστρεψε 3 δισ. ευρώ στους μετόχους μέσω προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών το 2017. Οι επιτυχίες αυτές είναι αποτέλεσμα των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλαν οι υπάλληλοι της εταιρείας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στην τριετή Ατζέντα Ανανέωσης (Renewal Agenda).

Η Alianz πραγματοποίησε επίσης και σημαντικά στρατηγικά βήματα, όπως την δημιουργία ασφαλιστικής κοινοπραξίας στη Μ. Βρετανία και τη συνεχή της επέκταση σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Αφρική. Αυξήσαμε επίσης τη συμμετοχή μας στην Euler Hermes σε πάνω από 90%, ενδυναμώνοντας την παρουσία μας στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων…Τυφώνες, καταιγίδες και πυρκαγιές έπληξαν την ασφαλιστική βιομηχανία το 2017, καθιστώντας το περασμένο έτος το ακριβότερο στην ιστορία από πλευράς φυσικών καταστροφών. Εργαστήκαμε γρήγορα για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ξανασταθούν στα πόδια τους και αυτό είναι το πιο εποικοδομητικό μέρος της δουλειάς μας..”

Σύμφωνα με τον Γενικό Οικονομικό Διευθυντή της Allianz  Giulio Terzariol, ο όμιλος εισήλθε στο 2018 με υψηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα οι στόχοι του τριετούς προγράμματός μας να φαίνονται επιτεύξιμοι. Είμαστε βέβαιοι ότι η Allianz είναι καλά τοποθετημένη ώστε να εμφανίσει ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και φέτος. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε λειτουργικά κέρδη 11,1 δισ. ευρώ, συν ή μείον 500 εκατ. ευρώ, εκτός απρόοπτων γεγονότων”.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Δελτίο Τύπου της Allianz εδώ: https://www.allianz.com/en/press/news/financials/business_results/180216_allianz-4Q-and-2017-annual-results/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*