Σε αναζήτηση λύσεων run off το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με την ιδέα να θέσει σε καθεστώς run off μέρος των υποχρεώσεών του, ύψους 300-400 εκατ. ευρώ “φλερτάρει” το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με κενό χρηματοδότησης, αναφέρει η βρετανική ασφαλιστική ιστοσελίδα Insurance Insider.

Οπως ακριβώς και το βρετανικό Motor Insurers’ Bureau, έτσι και το Επικουρικό Κεφάλαιο λειτουργεί ως “ασφαλιστής έσχατης λύσης” για την αποζημίωση θυμάτων είτε σε περίπτωση που το ΙΧ ήταν ανασφάλιστο, είτε εάν η ασφαλιστική δεν είναι σε θέση να πληρώσει. Παρά την ύπαρξη προμήθειας για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων, το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν έχει αποθεματικά που να αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις του, όπως συμβαίνει με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το Insurance Insider αναφέρει ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο διόρισε την PwC ως σύμβουλο για να βρει λύση για το χρηματοδοτικό κενό και η συμβουλευτική εταιρεία έχει προσκαλέσει εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση χαρτοφυλακίων runoff να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Μεταξύ των εταιριών που πιθανολογείται ότι θα εκφράσουν ενδιαφέρον είναι οι Darag (που δραστηριοποιείται ήδη στην ελληνική αγορά)  Compre,  Enstar, Catalina and Swiss Re. H PwC αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ η επικοινωνία με το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν κατέστη δυνατή.

Οι πηγές που επικαλείται η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρουν ότι Επικουρικό Κεφάλαιο αναζητεί εδώ και καιρό λύση για το κενό χρηματοδότησης των υποχρεώσεών του. Η Darag φέρεται να εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με το Ταμείο εδώ και δυο χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Επικουρικού Κεφαλαίου αναζωπυρώθηκε λόγω των επικείμενων stress tests του τραπεζικού κλάδου, αλλά και στο πλαίσιο του ευρύτερου ενδιαφέροντος των ξένων για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να χαράξει τον οδικό χάρτη για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές μετά την λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο.

Η δραστηριότητα στον κλάδο run-off στην Ευρώπη έχει ενταθεί μετά την θέση σε ισχύ της Solvency II, που οδήγησε πολλές ασφαλιστικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους απελευθέρωσης κεφαλαίων και αποδοτικότερης αξιοποίησής τους στη συνέχεια. Οι πιο πρόσφατες συμφωνίες  αφορούν σε χαρτοφυλάκιο  ιατρικών λαθών της Zurich, ύψους 400 εκατ. ευρώ και προβληματικό χαρτοφυλάκιο ύψους 200 εκατ. ευρώ της Generali. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της PwC, αναμένονται τουλάχιστον δέκα νέα deals για run-off εντός του 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*