Capital invest αποταμίευση, επένδυση, με σφραγίδα Interamerican

του Νίκου Σακελλαρίου

Mε στόχο να καταστεί το Capital Ιnvest ένα από τα καλύτερα προγράμματα αποταμίευσης και επένδυσης στην Ελλάδα μέσα σε καιρούς με αυξημένη μεταβλητότητα και ανησυχίες για τους πολίτες  προχωρά τις πωλήσεις του Capital Invest η Interamerican. 

To γεγονός ότι οι διεθνείς (μαζί και η ελληνική κεφαλαιαγορά) διορθώνουν ίσως αποτελεί ευκαιρία  έναρξης τοποθετήσεων εφ’ άπαξ ή τακτικών αποταμιευτικών καταβολών εκτιμούν στελέχη από το δίκτυο  της εταιρείας που βλέπουν  ότι παρά τα capital controls υπάρχει ‘σημαία ευκαιρίας’ για όσους θέλουν να επενδύσουν αναλαμβάνοντας μικρό, μεσαίο ή μεγάλο ρίσκο.

Το Capital Invest  περιέχει αμοιβαία κεφάλαια από  διεθνείς οίκους όπως η Blackrock, η Pioneer, η JP Morgan , η Pictet και 3 ελληνικούς  που είναι η Alpha Trust, η Eurobank Αsset  Management  και η Πειραιώς Asset Management.  Συνολικά οι διαχειριστές του capital invest διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους άνω των 6,5 τρις. Ευρώ παγκοσμίως που αντιστοιχούν σε 35 φορές σχεδόν το ελληνικό ΑΕΠ!

O ασφαλισμένος-επενδυτής μπορεί να διαλέξει ανάλογα με το επενδυτικό του προφίλ ανάμεσα σε αποταμιευτικά χαρτοφυλάκια, συντηρητικά χαρτοφυλάκια , μεσαίου ρίσκου (ισορροπημένα)  και επιθετικά χαρτοφυλάκια (κυρίως μετοχικά). Όλες οι κατηγορίες διαρθρώνονται από αμοιβαία κεφάλαια των διαχειριστών που εντάσσονται στις κατηγορίες των α/κ διαχείρισης διαθεσίμων, ομολογιακά και μεικτά ή  μετοχικά.

Ο επενδυτικός ορίζοντας επίσης διαφέρει.  Απευθύνεται είτε σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές είτε σε μεσομακροπρόθεσμους.  Ειδικά για τις μετοχικές τοποθετήσεις (μετοχικά α/κ)  ο μεσομακροπρόθεσμος ορίζοντας με ταυτόχρονη τη γεωγραφική διασπορά μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή απόδοση με τον μικρότερο κίνδυνο.  Σύμφωνα με πίνακα του καθηγητή A.Damodaran του Stern University , μία επένδυση 1.000 δολαρίων το 1928 (ένα χρόνο πριν το κραχ) απέδωσε  κεφάλαιο ύψους 2,941 εκατ. δολαρίων μέχρι  το 2015 ενώ αντίστοιχο κεφάλαιο (1.000 δολάρια) σε αμερικανικά ομόλογα εξελίχθηκε σε επένδυση ύψους 71.000 δολαρίων στο ίδιο διάστημα.

Για πιο συντηρητικούς αποταμιευτές , η Interamerican προτείνει και το capital  Save  το οποίο έχει το ίδιο χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά μπορεί κάποιος να τοποθετείται τακτικά ξεκινώντας από 50 ευρώ τον μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*