Η ποσοτική χαλάρωση θέλει τις μεταρρυθμίσεις της

Στον αντίποδα, η ΕΚΤ αντιτείνει ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της, παραμένει υπεύθυνη για τη σταθερότητα των τιμών. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι η σημερινή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί «τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο» και σε κάθε περίπτωση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος ως προς τον πληθωρισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αποκλείει για φέτος αύξηση των βασικών επιτοκίων στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ο Ιταλός τραζίτης: «Έχει ενισχυθεί η πεποίθησή μας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συγκλίνουν γύρω στο 2%, αλλά κάτω από το συγκεκριμένο όριο, ακόμη δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως έχουμε επικρατήσει σε αυτό το μέτωπο. Μετά από μία άνοδο κοντά στο 2% το 2017 λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας, είδαμε ότι από τον περασμένο Μάρτιο ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε ένα πλαίσιο μεταξύ 1,3 και 1,5%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η Φραγκφούρτη είχε ανεβάσει τα επιτόκια ήταν το 2011, όταν στο «τιμόνι» της τράπεζας ήταν ο προκάτοχος του Ντράγκι, Ζαν Κλωντ Τρισέ. Καθώς η πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν είχε αποφέρει άμεσο αποτέλεσμα, ο Μάριο Ντράγκι βρήκε άλλον έναν τρόπο να διοχετεύσει χρήμα στην αγορά, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων.

Μολονότι, όμως, το αποκαλούμενο «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» προκαλεί αντιδράσεις στον πλούσιο Βορρά της Ευρώπης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ την θεωρεί αναγκαία, υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να ελεγχθούν οι δημόσιες δαπάνες και οι κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τον χρόνο που τους εξασφαλίζει με την πολιτική τους η ΕΚΤ για να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές τώρα που το οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*