Ασπίδα αντιμετώπισης των επιχειρηματικών κινδύνων

Σε τομέα «αιχμής» που οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν τον έχουν ακόμα αξιοποιήσει επαρκώς αναδεικνύεται ο «εσωτερικός έλεγχος» καθώς οι εξελίξεις στη χρηματοπιστωτική αγορά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής του από τις εταιρίες. Η ιδιαίτερη σημασία του εσωτερικού ελέγχου αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος στην Ασφαλιστική Αγορά», που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και με πρωτοβουλία της Υποεπιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου.
 Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου και διευθυντής του σχετικού τομέα στην Ασπίς Πρόνοια κ. Μανόλης Βαμβακάρης, με εμπειρία ετών στον «εσωτερικό έλεγχο» επισήμανε ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας της
αγοράς, όπως αυτό διαμορφώνεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθιστά αναγκαία τη λειτουργία σωστά οργανωμένης και στελεχωμένης Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου. Και μάλιστα την καθιστούν ως ένα από τα απαραίτητα εργαλεία των Διοικήσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση των σημερινών επιχειρηματικών κινδύνων, πολλοί εκ των οποίων ήταν άγνωστοι μέχρι και σήμερα.
 Χαρακτηριστικά ο κ. Βαμβακάρης τόνισε ότι:  ο Εσωτερικός   Έλεγχος είναι μια συμβουλευτική υπηρεσία που με το έργο της προσθέτει αξία σε κάθε επιχείρηση ή οργανισμό και ενδιαφέρεται κυρίως για την πρόληψη καταστάσεων. Γι΄αυτό και οι διοικήσεις των εταιριών οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο εσωτερικός έλεγχος είναι χρήσιμος, απαραίτητος και έχει καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση που εφαρμόζεται. Και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν οι διοικήσεις των εταιριών και όχι να εφαρμόζουν συστήματα εσωτερικού ελέγχου και να λειτουργούν υπηρεσίες ως συνέπεια των απαιτήσεων των εποπτικών αρχών.
 Όπως αναφέρει ο κ. Βαμβακάρης στο IW η ημερίδα πραγματοποιήθηκε ως συνέπεια μιας σειράς σοβαρών λόγων και αιτιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα του Εσωτερικού Ελέγχου και το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι Εσωτερικοί Ελεγκτές που στελεχώνουν τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου των Ασφαλιστικών Εταιριών.
 Επισημαίνει επίσης ότι «οι σημερινές συνθήκες λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών έχουν διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό από το παρελθόν. Η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση νέων κινδύνων, για καλές πρακτικές διοίκησης και διαχείρισης καθίσταται και κρίνεται σήμερα απολύτως επιβεβλημένη». Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η ύπαρξη και εφαρμογή Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου και η λειτουργία Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία κάθε σύγχρονης επιχείρησης ή οργανισμού.
 Η εξέλιξη της Ημερίδας και οι παρεμβάσεις των ομιλητών
 Την ημερίδα άνοιξε η κ. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ε.Α.Ε.Ε. η οποία τόνισε πως ο θεσμός του εσωτερικού ελέγχου προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία ως ένα επιπρόσθετο εργαλείο στα χέρια των εποπτικών αρχών για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών φορέων, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στο υπάρχον σχέδιο Οδηγίας για τη Solvency II όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, στις κινήσεις της Επ.Ε.Ι.Α. προς την κατεύθυνση αυτή με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 Οι εργασίες συνεχίστηκαν με τις ομιλίες του Ν. Κοτζακουλάκη, Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου της GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ και του Ι. Γρυπαίου, Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου, στην ALLIANZ ΑΕΔΑΚ οι οποίοι και ανέπτυξαν τις βασικές αρχές λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου των ασφαλιστικών εταιριών.
 Ακολούθησε η κ. Μ. Χαμπάκη, Υπεύθυνη Οικονομικών Θεμάτων και Κλάδου Ζωής της Ε.Α.Ε.Ε., η οποία ανέλυσε την επίδραση του Solvency II στην εταιρική διακυβέρνηση και τον εσωτερικό έλεγχο των ασφαλιστικών εταιριών.
 Κατόπιν, ο κ. Περρής, Senior Manager της PriceWaterhouseCoopers αναφέρθηκε στις βασικές αρχές λειτουργίας της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ η επίδραση του νομοθετικού πλαισίου και των βέλτιστων πρακτικών στον εσωτερικό έλεγχο των ασφαλιστικών εταιριών αναπτύχθηκε από τον κ. Α. Κουτούπη, Senior Manager της PriceWaterhouseCoopers.
 Από την πλευρά της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης μίλησε ο κ. Ν. Παυλόπουλος, Προϊστάμενος της Δ/νσης Διοικητικής Εποπτείας της Επ.Ε.Ι.Α., ο οποίος αναφέρθηκε στην πρακτική διάσταση της λειτουργίας της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και στις απαιτήσεις της Επ.Ε.Ι.Α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*