Γιατί η ΙDD δεν απειλεί την ασφαλιστική διαμεσολάβηση 

του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου του ΕΕΑ και διευθύνοντος συμβούλου της Mega Brokers 

Η Οδηγία θα αναβαθμίσει τη λειτουργία της διαμεσολάβησης υπό την προϋπόθεση ότι θα καθοριστεί με σαφήνεια το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου και θα διασφαλιστεί η εφαρμογή των επιμέρους υποχρεώσεων που περιλαμβάνει.

Οκλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καλείται να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να κινηθεί σε ένα νέο περιβάλλον, όπως αυτό καθορίζεται από την Οδηγία IDD (Insurance Distribution Directive).

Επί της αρχής, πιστεύω –και αποστέλλω ως μήνυμα– ότι η Οδηγία δεν είναι «απειλή», και γι’ αυτό πρέπει να τη δούμε θετικά. Η IDD αποτελεί εφαλτήριο για την αναβάθμιση, την εξέλιξη, τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της διαμεσολάβησης, την ανάπτυξη του συμβουλευτικού της χαρακτήρα και τη μετάβασή της σε ένα πιο ποιοτικό επίπε- δο λειτουργίας.

Εκτιμώ πως είναι ευνοϊκό για το μέλλον το γεγονός ότι θεσπίζει «βήματα», «όρια», κανόνες που εφαρμόζονται σε όλες τις αγορές και θέτει νέες προκλήσεις, που μπορεί να συνοδευθούν και από τη διεύρυνση του επαγγέλματος. Ορίζει μια «ενιαία πρακτική», και είναι προς όφελος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να ενταχθεί σε ένα κοινό σύστημα κανόνων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση σε έναν κλάδο δυναμικό, που αναπτύσσεται διαρκώς.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, βέβαια –και το διασφαλίσαμε–, είναι η ενσωμάτωση της IDD στο εθνικό δίκαιο να γίνει σωστά και να έχει συμμετοχή ο κλάδος. Γι’ αυτό και το ΕΕΑ υποστήριξε δυναμικά την παρουσία εκπροσώπων της διαμεσολάβησης στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας στην πράξη, είναι λογικό ότι η θέσπιση κανόνων και η επιβολή τους ίσως να προκαλεί δέος στην αρχή, όμως, τελικά, εκτιμώ πως συντελεί σε μια αρτιότερη οργάνωση, στη διασφάλιση όμοιων προϋποθέσεων λειτουργίας, στην άρση αυθαιρεσιών και στην παύση του καθεστώτος «διαφορετικών ταχυτήτων», που συχνά επικρατεί όταν δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες, που να εφαρμόζονται από όλους.

Αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή είναι η ξεκάθαρη αποτύπωση όσων ισχύουν και να μην υπάρ- χουν γκρίζες ζώνες, να μην αφήνονται κενά που επιδέχονται ερμηνείες.

Η παράταση που πολύ σωστά δόθηκε, για λόγους ηπιότερης προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αφήνει το περιθώριο να γίνει κατανοητό σε όλους το ότι μπαίνουν νέοι κανόνες, από τους οποίους κανείς δεν μπορεί να παρεκκλίνει.

Η Οδηγία έρχεται για να φέρει διαφάνεια, πληροφόρηση και προστασία του καταναλωτή, κάτι που αφορά όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά της διαμεσολάβησης. Και εκτιμώ πως πρώτους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ενδιαφέρουν η διαφάνεια, η πληροφόρηση και η προστασία του καταναλωτή, καθώς η εργασία μας στηρίζεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι αυτό που αυτοβούλως πράττει κάθε επαγγελματίας μέσα από την εμπειρία του και την εκπαίδευσή του έρχεται η Οδηγία να το οριοθετήσει, να το προσδιορίσει και να το θεσμοθετήσει.

Ως κλάδος και θεσμικοί φορείς, οφείλουμε να προσέξουμε να εφαρμοστεί στην πράξη αυτό που η IDD καθορίζει: να ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλα τα δίκτυα διανομής, περιλαμβανομένων και των απευθείας πωλήσεων σε προϊόντα γενικών ασφαλίσεων, ασφαλίσεων ζωής και υγείας και ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις.

Επίσης, πρέπει να προσέξουμε και να διασφαλίσουμε αυτό στο οποίο η Οδηγία εστιάζεται, και είναι η αρχή της αναλογικότητας, που αφορά την προστασία της διαμεσολάβησης, καθώς αναδεικνύει τη μέριμνα που πρέπει να ληφθεί και για τους πιο αδύναμους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων. Αυτή διασφαλίζει την ομαλή λει- τουργία του ανταγωνισμού, αποθαρρύνει τυχόν αθέμιτες πρακτικές και προστατεύει τους μικρούς από ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από μεγάλα σχήματα.

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η IDD έρχεται για να αναβαθ- μίσει τη λειτουργία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα καθοριστεί με σαφήνεια το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου και θα διασφαλιστεί η εφαρμογή των επιμέρους υποχρεώσεων που η Οδηγία περιλαμβάνει.

Οι θεσμικοί φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι οι θεματοφύλακες της ορθής υιοθέτησης της Οδηγίας και διασφαλίζουν την παρακολούθησή της έως και την ημέρα που θα ξεκινήσει να περνά στην πρακτική καθημε ρινότητα.

Ο χρόνος που απομένει έως την 1η Οκτωβρίου του 2018 είναι για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ένα διάστημα κατανόησης και ομαλής προσαρμογής στη νέα εποχή…

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*