διαΝΕΟsis: Συνολική πρόταση για Ασφαλιστικό, Φορολογικό και Χρέος

Τι εμποδίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Τι την κρατά «φυλακισμένη»;  Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις, το δυσβάσταχτο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και το διπλό, πολύπλοκο πρόβλημα της πολυνομίας / κακονομίας είναι οι «πέντε δράκοι»: τα πέντε προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η διαΝΕΟσις έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ερευνών, δημοσιεύσεων και εκδηλώσεων για τη συνολική αντιμετώπιση και των «πέντε δράκων» μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής. Σήμερα δημοσιεύει μια νέα μελέτη, η οποία αποτελεί τριπλή πρόταση για την αντιμετώπιση των τριών από τους πέντε δράκους: χρέος, ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, τρεις τομείς εξαιρετικά κρίσιμους, που επηρεάζουν ο ένας τον άλλον.

Διαβάστε τα αναλυτικά και τα συνοπτικά αποτελέσματα της μελέτης

Η τριπλή πρόταση στην οποία καταλήγουν οι συγγραφείς Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλτιάδης Νεκτάριος και Χάρης Θεοχάρης είναι ένα νέο μείγμα δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών από το οποίο μπορούν να προκύψουν 350.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030 και €2 δισ. νέα φορολογικά έσοδα.

Τα τρία βασικά σημεία των προτάσεων είναι τα εξής:

1. Επίτευξη ενός συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με την πρόταση, η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι το 2029.

2. Ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών (από 27% σε 19%) και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Νέου Συστήματος Συντάξεων που θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο ταμείο κύριων συντάξεων, ένα πλήρως κεφαλαιοποιημένο ενιαίο ταμείο επικουρικών συντάξεων και προαιρετικά επαγγελματικά ταμεία συντάξεων.

3. Απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ενιαίος συντελεστής 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, φορολογία εισοδήματος από 20% έως 30% για τα φυσικά πρόσωπα και τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενιαίο ΦΠΑ 20% (και χαμηλό 10%) και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα της τριπλής αυτής πρότασης;

  • Μείωση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και δημιουργία αποθεματικών τουλάχιστον €50 δισ. στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας του συστήματος.
  • Ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει επαρκή κάλυψη στους ασφαλισμένους και θα αντιμετωπίζει του πολίτες ισότιμα. Ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μειωμένη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις συντάξεις και μηδαμινή από το 2045 και μετά.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 και τη μείωση της ανεργίας στο 7,1% μέσα σε 10 χρόνια.
  • Μείωση του φορολογικού βάρους μισθωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και νέων εξαγωγικών δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις, καθώς και πραγματική αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Η τριπλή πρόταση της διαΝΕΟσις θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΑΚΟΙ – Τι εμποδίζει την ανάπτυξη;», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*