Χαριστική βολή στις συντάξεις

Τη χαριστική βολή στις συντάξεις με μειώσεις που φθάνουν έως το 25% φέρνουν οι νέες περικοπές που ψήφισε η κυβέρνηση και οι οποίες θα ισχύσουν από 1/1/2019.

Την ίδια στιγμή η διαδικασία φτωχοποίησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που καλούνται να επιβιώσουν με συντάξεις φιλοδωρήματα της τάξεως των 500 ευρώ.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα του νόμου Κατρούγκαλου η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε με τη βίαιη προσαρμογή των νέων συντάξεων και επιδομάτων και θα ολοκληρωθεί το 2019 με τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Εκτιμάται ότι το επόμενο έτος οι παλαιοί συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ήδη στον ΕΦΚΑ κατ’ απαίτηση των δανειστών διενεργείται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς η οποία θα περικοπεί από το επόμενο έτος.

Παρά τις σκόπιμες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να ολοκληρώσει τη διαδικασία αμέσως, ενώ οι θεσμοί πιέζουν να αρχίσει η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών στα οποία θα αποτυπώνεται το ύψος της σύνταξης που θα ψαλιδιστεί από το επόμενο έτος.

Κόντρα στις πιέσεις η ελληνική πλευρά προσπαθεί να καθυστερήσει την αποκάλυψη των περικοπών. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι προφανής: οι συνταξιούχοι θα μάθουν τι τους περιμένει.

Ο ατομικός επανυπολογισμός θα ρίξει φως στις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, δηλαδή από τη σύνταξη που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2018.

Από την αρχή του χρόνου άρχισε ο επανυπολογισμός 300.000 συντάξεων από τα Ειδικά Ταμεία (πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών, καθώς και μηχανικών και δικηγόρων) που θεωρείται πιο δύσκολος από τεχνικής άποψης με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει παράταση μέχρι 31 Μαρτίου.

Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 70% των συντάξεων που επανυπολογίζονται παρουσιάζουν μειώσεις.

Οι νέοι συνταξιούχοι

Μια άνευ προηγουμένου περικοπή από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου υφίστανται όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στον Μάιο του 2016. Εδώ οι μειώσεις στις συντάξεις κινούνται στο 30%. Πρόκειται για μια νέα γενιά φτωχών χαμηλοσυνταξιούχων με συντάξεις που κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας των 4.150 ευρώ το χρόνο.

Εκτός από την περικοπή του ΕΚΑΣ στις συντάξεις χηρείας, στις επικουρικές, κ.λπ. ο συγκεκριμένος νόμος έφερε χαμηλότερες κατώτατες συντάξεις που ξεκινούν από τα 288 ευρώ. Σύμφωνα με αυτόν οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν το ν. 4387/2016.

Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και 345 ευρώ με 15ετία.

Πηγή: Τα Νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*