Ουραγός το ελληνικό ΕΣΥ σε διεθνή αξιολόγηση

Τρίτη από το τέλος έρχεται η χώρα μας σε διεθνή αξιολόγηση των συστημάτων υγείας 35 ευρωπαϊκών χωρών! Το ελληνικό ΕΣΥ κατατάσσεται στις 32η θέση, πάνω μόνο από Βουλγαρία και Ρουμανία

Η έκθεση που αφορά το 2017 δημοσιεύτηκε στις 29-1-2018 και γίνεται κάθε χρόνο από ένα διεθνή φορέα, το Health Consumer Powerhouse, Ltd. Σε γενικές γραμμές αποτελεί έρευνα ικανοποίησης των πολιτών από το σύστημα υγείας κάθε χώρας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

Για την Ελλάδα, αναφέρεται στη δραματική μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για την υγεία την περίπου κατά 28% την περίοδο 2009-2011 και μετά αύξηση κατά 1% το 2012. Καμία άλλη χώρα που επλήγη από την οικονομική κρίση, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Εσθονία, Λιθουανία κλπ., δεν έχει δεχθεί τόσο μεγάλη μείωση της δαπάνης για την υγεία.

Ακόμη, γίνεται αναφορά στην αδυναμία της χώρας να υιοθετήσει τα γενόσημα φάρμακα, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της υψηλής δαπάνης για φάρμακα. Πάντως, επισημαίνεται ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την χρήση ακριβών φαρμάκων.

Ακόμη και η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως θετικό παράδειγμα. Ειδικότερα, καταγράφεται ως θετικό ότι το 2014 η χώρα έκανε τη μεγαλύτερη άνοδο από την 27η θέση στην 16η κυρίως γιατί εκμηδένισε τις μεγάλες λίστες αναμονής, καθώς καθιέρωσε κεντρικό, ηλεκτρονικό σύστημα.

Για το 2017, η χώρα που έκανε τη μεγαλύτερη βελτίωση είναι το Μαυροβούνιο, το οποίο ανέβηκε από την 34η στην 25η θέση, κυρίως γιατί υιοθέτησε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα όπως η ΠΓΔΜ.

Στις πρώτες θέσεις κατατάσσονται η ΟλλανδίαΕλβετίαΔανίαΝορβηγία και Λουξεμβούργο. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε υψηλή θέση βρίσκονται μικρές χώρες, όπως η Ισλανδία (9η), Σλοβακία (13η) και Πορτογαλία (14η). Άρα, το γεγονός ότι μία χώρα είναι μεγάλη και πλούσια δεν σημαίνει ότι θα έχει και αποδοτικό σύστημα υγείας.

Ο Johan Hjertqvist, ιδρυτής και πρόεδρος του Health Consumer Powerhouse, που συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας, επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα για τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη:

  • Τα δημόσια συστήματα συνεχίζουν να βελτιώνονται, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη θέση του ασθενή-καταναλωτή.
  • Η σχέση ανάμεσα στα χρήματα που δαπανά κάθε χώρα και την απόδοση του συστήματος υγείας είναι προφανής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, αλλά δεν φαίνεται ότι επηρεάζουν την πρόσβαση και τους χρόνους αναμονής.
  • Μεγάλες χώρες φαίνεται να ωφελούνται από συστήματα που υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση υπηρεσιών, ενώ συστήματα όπου προσφορά και ζήτηση είναι ενιαία αφορά κυρίως μικρές χώρες.
  • Υπάρχει αυξανόμενος αριθμός δεδομένων και στατιστικών, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας.
  • Μικρή πρόοδος έχει γίνει στην υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην υγεία. Οι γιατροί και ορισμένοι μάνατζερ εφαρμόζουν αλλαγές, αλλά πολιτικοί και διοικητικοί όχι τόσο συχνά.

Δείτε την έκθεση εδώ: EHCI-2017-report

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*